Congestie pulmonara. Pneumonia. Dureri faringiene. Febra si infectii respiratorii. Obstructie nazala, Dieta

Congestie pulmonara. Pneumonia. Dureri faringiene. Febra si infectii respiratorii. Obstructie nazala, Dieta Nota: Dieta, este un adjuvant, administrata cu acordul medicului curant!

 

A. Alimentatia

- 5 zile cura cu sucuri de fructe si zarzavaturi

- 1 clisma dimineata cu 1,5-2 l infuzie calduta de musetel, timp de 5 zile clisma

 

Cura cu sucuri de fructe si zarzavaturi

1. Sucurile se obtin prin centrifugarea legumelor si fructelor de buna calitate, bine spalate si curatate, preparate zilnic si proaspete, pastrate la rece, in sticle bine inchise. Se scoate cate o cana  (250ml) cu 30 min inainte de consum. Se recomanda zilnic 1,5 - 2 litri. Vegetalele nu sant prelucrate termic prin fierbere, coacere, prajire.

2. Cura consta in administrarea exclusiva, o perioada care variaza de la cateva zile la una, doua luni, de sucuri de fructe si zarzavaturi. Se administreaza alternativ - o zi suc de fructe, o zi suc de zarzavaturi - cate 250 ml suc, la fiecare 2,5 ore. Intre orele de administrare a sucurilor, se poate consuma apa sau ceai, la cerere. In afectiunile cu retentie de lichide (ciroza hepatica, insuficienta cardiaca, renala, hipertensiune arteriala, etc.), se recomanda multa prudenta in administrarea sucurilor si a ceaiurilor, pentru a evita supraincarcarea lichidiana. In aceste cazuri, tratamentul se face sub supraveghere medicala.

3. In perioada curei exclusive de sucuri, se practica zilnic, dimineata, o clisma cu 1,5 - 2 l infuzie calduta de musetel.

4.Cantitatea de sucuri necesara pentru o zi:

- fructe:

cate 250 ml suc de fructe de sezon (mere, pere, portocale, struguri, pepene etc), al fiecare 2,5 ore. Este de preferat sucul proaspat de struguri.

- zarzavaturi:

1. Morcov - 250...500ml suc

2. Telina - 200ml suc

3. Varza alba cruda nu murata -150...250ml suc

4. Castravete - 90ml suc

5. Pastarnac radacina - 60...150ml suc

6. Patrunjel radacina - 60...150ml suc

7. Gulie - 30ml suc

8. Laptuca salata - 50...100ml suc

9. Sfecla rosie - 50ml suc

10. Cartofi - 30ml suc

- Sucul de sfecla nu se amesteca cu celelalte. Se bea imediat (nu se pastreaza la frigider) singur sau amestecat cu suc de morcovi

- Sucul de mere se bea intre mese (ex. ora 10 si 16)

- Sucul de cartofi se bea imediat dupa preparare sI neamestecat cu celelalte

 

Atentionare

Daca afectiune tratata are complicatii:

- In boala Hodkin sI leucemie, se poate mari cantitatea de suc de sfecla rosie, ajungandu-se treptat la 450ml.

- Pentru boli de ochi, se poate adauga andive, 90 ml pe zi.

- Pentru ulcere, gastrite, colite, sucurile vor fi compuse din andive, zarzavaturile 1, 2, 3, 4, 7, 10.

- Pentru bolile de nervi se mareste cantitatea de suc de telina pana la 250 ... 300ml

- Pentru bolnavii cu metastaza, cu dureri mari, se vor folosi numai sucurile care sant tolerate.

- Sucurile se beau cu inghitituri rare, bine amestecate cu saliva, inainte de masa (pe nemancate)

- Nu se pastreaza de la o zi la alta

- La copii intre 6 - 14 ani se administreaza 1-2 din doza adultului, iar la copilul mic, 1/4 din doza adultului

 

Exemplu de dieta

In prima zi: dimineata un mar sau alt fruct, la pranz putina salata de zarzavaturi, cu putin ulei si seara  200ml suc  de telina.

A doua zi: dimineata - 2 mere sau fructe uscate (prune, pere, smochine etc.) inmuiate si un galbenus de ou cu zahar. La pranz - salata de zarzavaturi; supa cruda de zarzavaturi cu fulgi de cereale, seara - 200ml suc de morcov. Peste zi 300ml suc de morcov.

A treia zi: dimineata - 2-3 mere, 2-4 nuci sau alune, 1 lingurita de miere, la pranz - salata de zarzavaturi, supa cruda cu fulgi de cereale, branza proaspata, nefermentata, paine, cina - 1 cana lapte nefiert, sau iaurt si paine. Peste zi 250ml suc de telina.

- Sucurile se beau cu inghitituri rare, bine amestecate cu saliva, inainte de masa (pe nemancate)

 

- in continuare, regim lacto-ovo-vegetarian, predominant crudivor, cu 1-2 zile pe saptamana cura de fructe si dieta crudivora de refacere crudr, 5-7 zile pe luna

 

Alte recomandari

Dieta crudivora de refacere

- se practica 5 - 7 zile pe luna.

Exemplu:

ora 8 - grau incoltit

         - 250 - 300ml suc crud de fructe sau zarzavaturi: mere, struguri, pere, ardei gras, rosii si   

           castraveti

ora 10 - o farfurie cu salata de zarzavaturi: morcov, telina, rosii, urzica, papadie, macria, andive, salata 

             verde, varza etc., la care se adauga suc de lamaie, putin ulei si condimente naturale

ora 13 - salata de zarzavaturi la discrietie

           - 1 - 2 oua crude cu albusul batut spuma

           - iaurt, brinza dulce de vaca, smantana, fructe oleaginoase ( 4 - 5 nuci, alune, seminte de

             dovleac etc.)

           - paine Graham sau neagra bine coapta

ora 17 - 1 cana cu lapte crud, sau lapte vegetal sI fructe uscate

ora 19 - fructe dupa gust

           - paine Graham sau neagra cu miere, lapte

Intre mese se beau ceaiuri aromatice (cimbrisor, maces, zmeura, frag, mur etc), dupa necesitati.

 

- suc de orz verde sove, 3x50 ml/zi sove

 

Suc de orz verde

 Se pune orzul la inmuiat o zi, dupa care se seamana in ghiveci, ladite, gradini, in serii succesive. Se uda. Cand firul ajunge la inaltimea de 15-20 cm, se poate folosi.

   Se curata de radacina, se spala in cateva ape, se marunteste. Se inmoaie in apa si imediat se da prin masina de tocat carne, iar apoi in centrifuga. Ce se depune pe sita extractorului se inmoaie din nou in apa si se centrifugheaza inca o data. Rezulta un suc verde inchis, cu gust usor amarui, care se pastreaza in sticle astupate la frigider. Se poate face 1-2 l odata. Pentru consum se iau 50 ml suc concentrat, se dilueaza in 50-100 ml apa si se bea, la temperatura camerei cu inghitituri rare. Pentru dilutii, in loc de apa, se poate folosi suc de mere.

 

- 1 cura cu preparatul de aloe cupp

Preparatul de aloe, miere si propolis

Miere de albine

Propolis (dat pe razatoare de plastic sau de sticla)

Aloe (frunze, date prin razatoare de sticla sau plastic)

1.000g

     20g

   750g

   Planta sa fie de 3-5 ani. Inainte de recoltare, planta sa nu se ude timp de 5 zile. Toate acestea se pun intr-un borcan de sticla si se tin la rece timp de 5 zile, dupa care se administreaza astfel: primele 5 zile se ia cate 1 lingura dimineata si la pranz, cu 2 ore inainte de masa, apoi, restul curei, se ia cate 1 lingurita si la pranz, cu 2 ore inainte demasa.

   Durata tratamentului este de 3 saotamani, pana la 2 luni. Cura se poate repeta inca o data, dupa o pauza de 7 zile.

   Se recomanda in urmatoarele afectiuni: gripa, viroze repiratorii, anorexie, cefalee, faringo-amigdalite, astm bronsic, reumatism, paralizii, infectii cronice ale pielii, neurastenii, ulcer gastric, cancere, TBC pulmonar.

   Aloea este contraindicata in sarcina si dereglari hormonale.

 

- 3x50-100 ml , suc de ceapa cu miere

 

Ceaiurii:

Rp.1

Podbal (frunze)

Patlagina (frunze)

Coada-calului

Tei

Muschi-de-piatra

Viorea (Toporas)

Isop

Cimbru

Scai-vanat

30g

30g

40g

20g

20g

10g

10g

10g

20g

 

 

 

 

 

  Din amestec se ia o lingurita cu varf la 250 ml apa. Se infuzeaza 2 minute. Se beau 2 cani pe zi, cald, indulcit cu miere.

   Pentru tuse, 3 lingurite pe zi apa de propolis, sau putina miere incalzita cu 2-3 picaturi de ulei de eucalipt.

   In faza de coctiune, cand prezinta tuse cu expectoratie, se va administra:

Rp.2

Tataneasa (frunze sI radacina)

Roinita

Cimbrisor-de-camp

Coada calului

Nalba mare

Patlagina

Trifoi rosu

Muschi de piatra

Lumanarica

Salvie

Ciubotica cucului

40g

40g

10g

40g

20g

30g

30g

10g

20g

20g

20g

 

 

 

 

 

 

 

   Din amestec, se ia 1 lingurita cu varf pentru 250ml apa. Se infuzeaza 2 minute. Se beau 3 cani pe zi, cald, indulcit cu miere. Se pot consuma 3 lingurite pe zi miere zaharisita sI tinctura suedeza in ceai.

 

- ceai de ceapa: 2 cepe cu coaja, de marimea unui ou, 3 nuci zdrobite cu coaja se fierb intr-un litru de apa, timp de 10-15 minute. Se strecoara si se indulceste cu miere. Se bea cu inghitituri rare in cursul unei zile. Se recomanda pentru tuse.

 

B. Alte proceduri, dupa posibilitati locale

 

2. Baia vitala, de 3 ori pe zi, a cate 20 minute baiav

3. Baia generala rece, o data pe zi, o saptamana, apoi de trei ori pe saptamana, doua saptamani baiag

4. Cataplasma cu branza proaspata de pe zona campului pulmonar afectat, o data pe zi, 4 reprize succesive a cate 20 minute catapla

5. 4 cataplasme calde pe zi, cu in, a cate 10 minute, aplicate succesiv in aceeasi sedinta, pe piept si spate. De fiecare data, se prepara o noua cataplasma prin fierberea semintelor de in 10-15 minute

6. 2 inhalatii pe zi a cate 15 minute, cu fan, musetel sI ulei de menta sI levantica inhal

7. Compresa derivata - 3 ore pe zi pe piept, in timpul noptii pe abdomen

8. In perioada febrila, frectie si masaj general cu solutie alcoolica de menta si levantica

9. Reflexoterapie.

10. Biopunctura

11. Supraveghere medicala riguroasa

 

Nota: camera bolnavului sa fie aerisita

 

C. Bibliografie

Dr.DORU LAZA - Indreptar profilactic sI terapeutic de medicina naturista, Editia a 2-a, Editura  

                             "Pazitorul Adevarului", Fagaras 1993

JEAN VALNET - Tratamentul bolilor prin legume fructe sI cereale, Editura Ceres, Bucuresti 1987

IULIAN MINCU - Alimentatia omului bolnav, Editura Medicala, Bucuresti 1980

MARIA TREBAN - Sanatate din farmacia Domnului, Editura Hunga-Print, Budapesta 1993

Farm.MARIA ALEXANDRIU-PEIULRESCU, ing.HORIA POPESCU - Plante medicinale in terapia         

                                                                                               moderna, Editura Ceres, Bucuresti 1978

APIMONDIA - Apiterapia azi, Inst. Intern. De Tehn. sI Ec. Aplicata, Bucuresti 1989

Ioan Micu DM(MA) Biopunctura, Editura Gutinul B.Mare, 1996

Diete naturiste
World Wide Inventors Association
Asociatia Inventatorilor Independenti
R&D Global Business Ventures LLC
mediator
banner
banner
banner
banner
Scientia
Produse naturiste
Descoperi
Inventika