Excese alimentare, Pofta de fructe, semn al lipsei de vitamine, tratarea diabetului zaharat

Excese alimentare, Pofta de fructe, semn al lipsei de vitamine, tratarea diabetului zaharatIn spatele exceselor alimentare se pot ascunde diferite afectiuni.
Nevoia de a manca multe dulciuri, de a lua gustari sarate sau de a bea cantitati impresionante de cafea pot fi semne ale unor afectiuni nediagnosticate. Specialistii  sustin ca daca observi ca ai frecvent anumite pofte este bine sa te adresezi medicului de familie.

Pofta de dulce

Atunci cand nu rezisti ispitei de a manca dulciuri, exista riscul sa suferi de diabet zaharat. E semn ca te confrunti cu o oscilatie a nivelului glicemiei. Consumul execsiv de dulce poate conduce la aparitia obezitatii si a diabetului de tip II, explica specialistii. Poftele dulci sunt insa si simptom al depresiilor, pentru ca indica o secretie deficitara de serotonina, hormonul “fericirii”.

Pofta de carne

Suprasolicitarea fizica si psihica iti consuma rezervele de proteine. Pentru a le inlocui, mananci mai multa carne. Atunci cand suntem agitati si desfasuram diferite activitati e bine sa crestem cantitatea de proteine din dieta noastra zilnica. De peste sau de pui, carnea este binevenita, iar vegetarienilor li se recomanda ciuperci sau oua, declara specialistul in nutritie.

Pofta de sarat

Daca rontai mereu biscuiti sarati, chipsuri sau alune, inseamna ca treci printr-o perioada foarte stresanta. Insa execsul de sare favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale, declara specialistii. Totodata, atunci cand cantitatea de sodiu scade si simti nevoia sa o completezi cu alimente sarate, trebuie sa ai in vedere si faptul ca organismul tau se confrunta cu o deshidratare severa.

Pofta de cafea

Lipsa de fosfor, sulf sau fier se compenseaza printr-un consum excesiv de cafea. Cofeina creeaza  insa dependenta, ne atrag atentia specialistii, care militeaza pentru o dieta echilibrata. Solutia consta in cresterea consumului de peste si oua, pentru lipsa de fosfor, fructe uscate, pentru carenta de sulf si varza, broccoli si legume verzi, pentru deficitul de fier.

Pofta de fructe

Atunci cand ai carente vitaminice in organism, iti creste pofta de a manca fructe proaspete. Acestea reusesc sa iti ofere si un plus de hidratare, pentru ca au un continut ridicat de apa. In sezonul rece, este foarte important sa nu neglijam aceste alimente bogate in vitamina C si care intaresc sistemul imunitar in lupta cu virozele sezoniere.