DACIA, DACII, TRACII, GETO-DACII, TRACO-DACII, BUREBISTA, DECEBAL, SARMISEGETUZA, latinitatea romanilor, istoria romanilor, Dr. Napoleon Savescu

DACIA, DACII, TRACII, GETO-DACII, TRACO-DACII,  BUREBISTA, DECEBAL, SARMISEGETUZA, latinitatea romanilor, istoria romanilor, Dr. Napoleon Savescu
M-am intrebat de multe ori care este motorul schimbarilor pozitive intr-o societate  si trebuie sa recunosc ca de cele mai multe ori sunt tinerii, care refuza sa accepte un adevar relativ, mincinos, contestabil. Ei sunt cei ce nu sunt legati de interese politice ori religioase de moment, ei sunt cei ce cauta un adevar absolut. Deci pe ei ii indemn sa-si intrebe profesorii de istorie si de limba romina:

- Cit la suta din Dacia a fost cucerita de romani? Vezi daca profesorul stie raspunsul: 14 % din teritoriul Daciei (care se intindea de la vest la est, de la lacul Constanta-Elvetia de azi si pina dincolo de Nipru).

Urmeaza alta intrebare:
- Citi ani au ocupat romanii acei 14% din teritoriul Daciei? Vezii daca profesorul va raspunde: numai 164 ani, atunci puteti merge la urmatoarea intrebare:

- Soldatii "romani" chiar veneau de la Roma si chiar erau fluenti in limba latina ? Aici le va fi si mai greu sa va raspunda, caci acei soldati "romani" vorbeau orice limba numai latina nu!

Cohortele aflate pe pamintul Daciei cuprindeau soldati din diferite parti ale imperiului roman, uneori foarte indepartate. Gasim Britani din Anglia de azi, Asturisi Lusitanieni din peninsula Iberica, Bosporeni din nordul Marii Negre, Antiocheni din regiunile Antiochiei, Ubi de la Rin , din partile Coloniei, Batavi de la gurile acestui fluviu, Gali din Galia, Reti din partile Austriei si Germaniei sudice de azi, Comageni din Siria, pinasi Numizisi Mauri din nordul Africii (C.C.Giurescu, Istoria Romanilor, I, 1942,p.130).

Si ultima intrebare:

- Cum a fost posibil ca intr-un asa de scurt interval istoric TOATA‚ populatia Daciei sa-si uite limba si sa invete o limba noua, limba latina , de la niste soldati "romani" care nici ei nu o vorbeau?

Cind toate popoarele civilizate din lume initiaza, desfasoara si promoveaza valorile istorice care le indreptatesc sa fie mindre de inaintasii lor, gasim opinia unor astfel de "adevarati romani", care, nici mai mult, nici mai putin, spun despre formarea poporului daco-roman: "soldatii romani au adus femeile si fetele dace in paturile lor si asa s-au nascut generatii de copii, care invatau numai limba latina de la tatal lor, soldatul "roman"....

Cum or fi venit ele din Moldova de azi, din Basarabia, de pe Nistru, Bugsi de pe Nipru, acele sotiisi fete de traco-geti si carpi, de la sutesi sute de kilometri departare ca sa fie "fecundate" de soldatii "romani"?

Dupa parerea stimabililor, femeile daco-gete erau si "curve", ba chiar si mute, nefiind in stare sa-si transmita limba stramoseasca copiilor lor! Cit despre noi, urmasii lor, cum ne-am putea numi altfel decit "copii din flori" aparuti dintr-o aventura amoroasa a intregii populatii feminine daco-gete, la care masculii autohtoni priveau cu "mindrie", asteptind aparitia "simburilor" noului popor si grabindu-se, intre timp, sa invete cit mai repede si mai bine noua limba, limba latina , cind de la sotii, cind de la fiicele lor (iubite ale soldatilor romani cuceritori) ba chiar si direct, de la soldatii romani navalitori ce le-au injosit caminele.

La Centrul Cultural Romin [din New York], pe data de 26 octombrie 1999, am aflat de la o alta somitate, de origine romina, prof.dr. in arheologie Ioan Pisso, ca dacii au invatat latina , de la romani, prin baile de la Sarmisegetuza lui Traian! De ce prin baile romanesti de la niste soldati cam fara haine pe ei?

Nu prea stiu ce a vrut sa spuna stimabilul profesor din Cluj despre barbatii daci, dar cred ca nici un roman, nici macar in joaca, nu are voie sa faca o astfel de afirmatie decit daca...

De fapt tot dinsii ne spun ca ne tragem din "doi barbati cu... brate tari"! Astfel de declaratii "istorice" te fac sa-ti doresti sa fii orice, numai roman nu!

Domnilor , Dacia a fost cotropita de romani in proportie de numai 14% si pentru o perioada istorica foarte scurta, de 164 de ani. 86% din teritoriul Daciei nu a fost calcat de picior de legionar roman. Este greu de crezut ca intr-o asa de scurta perioada istorica, dacii sa fi invatat latina , fara ca pe 86% din teritoriul lor sa-i fi intilnit pe soldatii romani. Dar daca nu de la romani au invatat dacii latina , atunci de la cine? - se intreaba aceiasi demni urmasi ai lui Traian?

Herodot ne spune ca cel mai numeros neam din lume dupa indieni erau tracii. Dio Casius ne spunesi el: "sa nu uitam ca Traian a fost un trac veritabil. Luptele dintre Traian si Decebal au fost razboaie fratricide, iar Tracii au fost Daci". Faptul ca dacii vorbeau " latina vulgara", este "un secret" pe care nu-l stiu numai cei ce refuza sa-l stie.

"Cind sub Traian romanii au cucerit pe daci la Sarmisegetuza n-au trebuit talmaci, afirma Densusianu si asta schimba totul. Deci dacii si romanii vorbeau aceeasi limba!" Daca astazi se considera ca 95% din cunostintele acumulate de omenire sunt obtinute in ultimii 50 de ani, sa vedem cum si notiunile noastre despre istoria poporului daco-romin pot evolua. Cind nu de mult s-a publicat teoria evolutiei speciei umane in functie de vechimea cromozomala, s-a ajuns la concluzia ca "prima femeie" a aparut in sud-estul Africii.

Urmatorul pas urias a fost in nordul Egiptului, iar de aici, in Peninsula Balcanica. Cind profesoara de arheologie lingvistica Marija Gimbutas, de la Universitatea din Los Angeles , California , a inceput sa vorbeasca despre spatiul Carpato-dunarean ca despre vatra vechii Europe, locul de unde Europa a inceput sa existe, am fost placut surprinsi m-am asteptat ca si istoricii nostri sa reactioneze la fel. Dar, din partea lor am auzit numai tacere. Cind profesorii Leon E. Stoversi Bruce Kraig in partea "The Indo-European heritage", aparuta la Nelson-Hall Inc., Publishers , 325 West Jack son Boulevard, Chicago , Illinois 60606 , vorbesc la pagina 25 despre Vechea Europa a mileniului 5 i.d.H., care-si avea locul in centrul Rominiei de azi, sa nu fim mindri? Cind studiile de arheologie moleculara ne indreptatesc sa ne situam pe primul plan in Europa ca vechime, nu-mi este usor sa le raspund unor persoane care nu citesc nici ceea ce spun inteligent altii despre noi si nici macar ce scriu eu. Studii impecabile cromozomale, la nivel de mitocondrie, folosind PCR (polimerase chain reaction), pot determina originea materna a unor mumii vechi de sute si mii de ani.

Teoria genoamelor situeaza spatiul carpato-dunarean ca fiind, nici mai mult nici mai putin decit, locul de unde a inceput Europa sa existe, locul unde acum 44.000 de ani sosisera primele 3 Eve si primul Adam. Cind am scris "Epopeea Poporului Carpato-dunarean"si volumele "Noi nu suntem urmasii Romei", "In cautarea istoriei pierdute"si "Calatorie in Dacia - tara Zeilor", m-am bazat pe astfel de cercetari, dar si pe cartea unei somitati in domeniul preistoriei Europei, D-l V. Gordon Childe, profesor la Universitatea din Oxford , Anglia , caruia i se publica, in anul 1993, la Barnes&Noble Books, New York , "The History of Civilization" , "The Aryans". El exploreaza intr-un mod fascinant originea si difuzarea limbilor in Europa preistorica. Intre paginile 176-177 publica si o harta aratind leaganul aryenilor in timpul primei lor aparitii;si minune mare, spatial Carpatodunarean este cel vizat! Cind roata, plugul, jugul, caruta cu doua, trei si patru roti apar pentru prima data in lume pe teritoriul nostru, dacic, cind primul mesaj scris din istoria omenirii se gaseste tot pe teritoriul nostru, la Tartaria, cind primii fermieri din Europa sunt descrisi pe acelasi spatiu, intr-o perioada cind Anglia abia se separa de continentsi din peninsula devenea insula - 6,500 i.d.H., (vezi John North, "A new interpretation of prehistoric man and the cosmos", 1996, Harper Collins Publishers, 1230 Avenue of Americas , New York , 10020, Chronology), nu-ti vine a crede ca tocmai cei pentru care aduni aceste informatii formidabile despre poporul si spatiul pe care il ocupa tara noastra, te deceptioneaza!

Nu de mult, la Primul Congres International de Dacologie, Bucuresti, hotel Intercontinental, domnul profesor doctor in istorie Augustin Deac ne vorbea despre "Codex Rohonczy", o cronica daco-romaneasca, insumind 448 pagini, scrisa in limba romina arhaica, " latina vulgara", cu alfabet geto-dac.. Pe fiecare pagina se aflau scrise circa 9-14 rinduri. In text sunt intercalate 86 de miniaturi executate cu pana, care prezinta diferite scene laice si religioase. Directia scrierii este de la dreapta la stinga si textul se citeste de jos in sus. Descoperim ca in bisericile vechi, daco-romanesti, cultul ortodox se exercita in limba " latina vulgara", chiar pina in secolele XIIXIII, cind s-a trecut la oficierea cultului in limbile greaca si slavona. Codexul cuprinde mai multe texte, ca "Juramintul tinerilor vlahi", diferite discursuri rostite in fata ostasilor vlahi inaintea luptelor cu migratorii pecenegi, cumani, unguri, o cronica privind viata voievodului Vlad, care a condus Vlahia intre anii 1046-1091, imnul victoriei vlahilor, condusi de Vlad asupra pecenegilor, insotit de note muzicale etc. Atunci se mira si se intreaba, pe buna dreptate, domnul profesor doctor in istorie Augustin Deac: "de ce institutele de specialitate ale Academiei Romine au ramas pasive la descoperireasi descifrarea acestui document istoric, scris in limba dacoromana, latina dunareana, intr-un alfabet geto-dacic existent de milenii, cu mult inaintea celui latin al romanilor?" Dar, dupa orientarea ideologica ce o au, cei sus amintiti ar fi preferat ca acest diamant sa nu se fi descoperit. Academia Romina ar fi trebuit sa organizeze o mare sesiune stiintifica cu caracter nu numai national, cit mai ales international. Darsi ei, la fel ca si "romanii adevarati", vajnici urmasi ai lui Traian, vor sa arate omenirii ce inseamna sa fii umil si sa-ti dispretuiesti stramosii, trecutulsi neamul....

Faptul ca NOI, Romanii, suntem stramosii tuturor popoarelor latine si nicidecum o ruda marginala a latinitatii, ar trebui sa ne faca sa ne mindrim si nicidecum sa cautam contra argumente, precum cei lipsiti de intelepciune care isi taie cu sirg craca de sub picioare...

Cu deosebita stima,
Dr. Napoleon Savescu,
Fondator & Presedinte al "Dacia Revival International Society" of New York
www.dacia.org
« Inapoi