Serpi veninosi in Romania, ser antiviperinic, prim ajutor, venin, muscaturi, vipere, vipera cu corn

Serpi veninosi in Romania, ser antiviperinic, prim ajutor, venin, muscaturi, vipere, vipera cu corn
In Romania sunt trei specii de serpi veninosi.

1. Vipera cu corn este raspandita in Dobrogea, Banat, vestul Carpatilor Meridionali si cateva zone din Muntii Apuseni.

2. Vipera cu cruce traieste in zonele colinare si montane ale tarii (cu exceptia Dobrogei)

3. Vipera de stepa mai exista intr-un loc din Moldova si cateva zone izolate din Dobrogea.

Cea mai inofensiva este muscatura viperei de stepa, efectul veninului nu este letal. In cazul celorlalte specii efectul veninului nu este obligatoriu letal, insa in cazul copiilor si batranilor cazurile mortale sunt mult mai frecvente decat la adulti.

Serul antiviperinic este obtinut din ser sangvin al cailor injectati cu cantitati reduse de venin. Astfel ca, se poate intampla ca victima sa nu moara din cauza muscaturii sarpelui, in schimb face un soc anafilactic din cauza incompatibilitatii cu serul de la cal. Mai este o problema cu serul antiviperinic: produsul acesta nu este ca sarea de bucatarie pe care sa o tii la nesfarsit pe raft, ci se degradeaza in cca 4 - 6 luni  depinde de produs). Astfel, daca este folosit un ser antiviperinic expirat, practic poti omora victima in loc sa o vindeci. Din acest motiv, rezerva de ser antiviperinic ar trebui reimprospatata obligatoriu odata la 4-6 luni, ceea ce pare sa fie prea costisitor pentru unitatile medicale confruntate cu o serie de dificultati financiare cronice.

In cazul muscaturilor proaspete (adica sa nu fi trecut mai mult de 5 minute de la eveniment) pot fi folosite cu succes niste instrumente care functioneaza pe principiul pompelor cu vid. Arata ca niste tuburi mai groase, una din capetele tubului are un capac, acest capat il pui pe rana, la celalalt capat actionezi un mecanism cu arc care trage brusc capacul spre interiorul tubului astfel ca intre rana si capac se creaza vid care poate extrage o buna parte din veninul care nu a apucat sa se distribuie prin
tesuturile invecinate ranii. Acest instrument nu are efect in cazul in care muscatura este chiar pe vreo vena sau artera.

Daca nu aveti la indemana ser sau echipament de tipul celui descris mai sus, atunci ar fi de dori sa se urmeze urmatoarele sfaturi:

1. Linistiti victima (reduceti starea de panica, care poate inrautati
situatia victimei);

2. Administrati pacientului o aspirina (NU dati victimei alcool, cafea sau
alt excitant!);

3. Culcati pacientul intr-un loc cu umbra, linistit (reduceti factorii cauzatori de stres);

4. Acoperiti pacientul cu o patura (pentru combaterea hipotermiei provocata de venin);

5. Cu o lama sterila faceti incizii la locul muscat (NU folositi obiecte nesterilizate!);

6. Stoarceti rana prin masare pentru a elimina o parte din venin (NU sugeti rana!);

7. Dezinfectati locul muscat cu apa oxigenata (pentru a evita suprainfectarea ranii);

8. Puneti o legatura elastica intre rana si inima (astfel incetiniti raspandirea veninului);

9. Mutati legatura dinspre rana spre inima din 10 in 10 minute (evitarea cangrenei);

10. Transportati pacientul la cel mai apropiat spital.

Interesant este ca de obicei se crede ca daca victima bea alcool, atunci efectul veninului se atenueaza. Si nu este deloc asa, deoarece componentele veninului nu sunt neutralizate de alcool. Cafeaua sau orice alt excitant creste pulsul, asa ca veninul ajunge mai rapid la organe vitale.

In Piatra Craiului sunt vipere cu cruce, deci in cazul unui accident se poate folosi ser monovalent (adica cel destinat acestei specii). In Meridionali, Apuseni si Banat usnt ambele specii, asa ca in cazul unei
muscatouri cauzate de un sarpe pe care nu l-ati identificat precis este bine sa se foloseasca ser antiviperinic polivalent (deseori un ser monovalent destinat unor muscaturi provocate de o anumita specie nu are efect sau are efect prea slab in cazul victimelor muscate de alta specie).

Sursa: forum.desprecopii.com
« Inapoi