Decebal -Regele Erou, Statul Dac, Regele Dacilor, Statul centralizat, razboaiele dacilor

Decebal -Regele Erou, Statul Dac, Regele Dacilor, Statul centralizat, razboaiele dacilor
FIUL OMULUI - INCOTRO ? -  ASOCIATIA INVENTATORILOR INDEPENDENTI, Editura, Cartea online

Apasa aici:  http://www.inventatori.ro/view_article.php?id=1708


Decebal

Decebal sau Diurpaneus,Rege
Decebal - pe Columna lui Traian
Domnie     87 - 106
Decedat     106
Predecesor     Duras
Tată     Scorilo

Acest articol se referă la regele dacilor.

Decebal (initial purta numele Diurpaneus), a fost un rege dac care a domnit între anii 87-106.


Statul dac
Regatul lui Decebal.

Statul centralizat dac s-a aflat la apogeul puterii sale sub regele Decebal. Desi mai restrâns ca arie geografică decât teritoriul stăpânit de regele Burebista (82-44 î.Hr.) - cuprinzând Transilvania, Banatul, Oltenia, centrul si sudul Moldovei, noul stat era mai puternic si mai bine organizat. Limitele statului dac in timpul lui Burebista (82-44 î.Hr.) au fost: în nord, Carpații Pădurosi; în est, Pontul Euxin; în sud, munții Haemus (Munții Balcani); în vest, Dunărea Mijlocie. Progresele înregistrate în acest timp de societatea dacică erau multiple si importante: o populație numeroasă si grupată în jurul multor davae în care pulsa o vie activitate economică, legături comerciale cu lumea greco-romană, o cultură înfloritoare cu puternice elemente originale.

Personalitate

Regele Decebal a avut mai multe războaie cu romanii, care îi vor recunoaste deosebitele însusiri militare si politice. La începutul secolului III, la aproape 150 de ani de la afirmarea lui Decebal, istoricul roman Dio Cassius îi făcea următorul portret elogios: Era foarte priceput în ale războiului si iscusit la faptă, stiind să aleagă prilejul pentru a-l ataca pe dusman si a se retrage la timp. Abil în a întinde curse, era viteaz în luptă, stiind a se folosi cu dibăcie de o victorie si a scăpa cu bine dintr-o înfrângere, pentru care lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut al romanilor.

Pe un vas funerar descoperit la Sarmizegetusa Regia se poate citi textul: DECEBALVS PER SCORILO. Unele interpretări îl consideră în limba dacă, posibilul sens fiind de Decebal fiul lui Scoryllo, altele în latină, traducerea fiind Decebal prin Scoryllo..

Începutul domniei

Încă din primul an de domnie, din anul 87, Decebal este confruntat cu o situație dificilă. Roma organizează prima campanie în inima Daciei. Împăratul Domițian, pentru a-l pedepsi pe Decebal, trimite o armată comandată de prefectul Gărzii Pretoriene, Cornelius Fuscus, să treacă Dunărea. Într-un defileu carpatic, Decebal atrage forțele romane într-o cursă. Comandantul roman cade în luptă, iar Decebal duce în Munții Orăstiei prada de război: prizonieri, trofee si stindardul legiunii a V-a. Marea bătălie are loc la Tapae.

La un an de la victorie, în 88, o armată romană condusă de Tettius Iulianus atacă din nou regatul lui Decebal, pătrunzând în Dacia prin Banat. Decebal asteaptă în defilelul de la Tapae. Confruntarea se încheie cu victoria romană. Desi înfrânt de romani, din cauza dificultăților întâmpinate de armatele imperiale în Pannonia în lupta cu quazii si marcomanii, care-l sprijiniseră pe regele dac, Decebal încheie o pace avantajoasă cu împăratul Domițian în anul 89. Decebal era numit client al Romei, iar regatul său, regat clientelar, primea mesteri constructori, instructori militari etc.

Ani de pace

În schimbul unor subvenții în bani si ingineri, Decebal se recunoaste rege clientelar al Romei si continuă, în următorii 12 ani de pace, să-si consolideze puterea si statul. Procesul de centralizare a statului dac este accelerat, armata este echipată si instruită. Se inițiază un vast program de construcții civile si militare, îndeosebi în regiunea Munților Orăstie. Încearcă să stabilească relații cu popoare si state inamice Romei.

Primul război dacic

Confruntările dintre daci si romani au reînceput în timpul împăratului Traian. La începutul anului 101, armata romană, condusă chiar de împărat, după ambele pregătiri de aproape 3 ani, a atacat Dacia cu 13-14 legiuni si alte unități auxiliare (în total c. 150.000 de soldați). La 25 martie 101 împăratul părăseste Roma, traversează Dunărea pe poduri de vase la Lederata (Ramna) si Dierna (Orsova) pătrunzând în Dacia prin Banat. Dio Cassius menționează episodul în care burii germanici cu aliații lor îi trimit lui Traian o ciupercă uriasă pe care era scris un mesaj prin care romanii sunt sfătuiți pentru binele lor să se întoarcă la Roma. Are loc bătălia de la Tapae, în vara anului 101, iar Decebal încearcă să oprească înaintarea romană. Bătălia se încheie însă cu victoria romană.

În iarna si primăvara anului 102, Decebal este înfrânt la Nicopolis ad Istrum si în Dobrogea la Adamclissi. În toamna anului 102, Decebal este silit să încheie o pace zdrobitoare pentru Dacia: regele dac trebuia să dărâme zidurile cetăților, să cedeze o serie de teritorii si să renunțe la orice independență în politica externă.

Al doilea război dacic
Sinuciderea lui Decebal, detaliu de pe Columna lui Traian, Roma.

Din ordinul lui Traian, Apolodor din Damasc, cel mai vestit inginer al epocii, înalță, între Drobeta si Pontes, în anii 103-105, un pod peste Dunăre, pe care legiunile romane îl trec în vara anului 105, inițiind cel de-al doilea război dacic.

Abandonat de aliați, atacat prin Banat, Valea Oltului si Moldova, constrâns continuu la defensivă, Decebal se retrage în citadela din Munții Orăstiei. După cucerirea puternicelor cetăți care păzeau accesul spre capitală: Blidaru, Costesti, Piatra Rosie, Bănița, Căpâlna, Tilisca, legiunile romane încep asediul Sarmizegetusei.

În ciuda rezistenței, cetatea este cucerită si distrusă din temelii. Decebal, împreună cu câteva căpetenii, reuseste să părăsească cetatea încercând să continue rezistența împotriva romanilor în interiorul țării. Este urmărit de cavaleria romană si pentru a nu cădea viu în mâinile dusmanului, Decebal s-a sinucis, ceea ce este atestat de stela funerară de la Grammeni a lui Claudius Maximus, exploratorul care a adus împăratului Traian capul si mâna dreaptă a lui Decebal, la Ranisstorum.

Urmări

O mare parte a teritoriului statului dac (Transilvania, Banatul si Oltenia) a fost transformată în vara anului 106 în provincie romană numita Dacia Felix, cu capitala situată la 40 de km de vechea capitală (incendiată în războiul dac din 105-106), purtând numele de Ulpia Traiana Dacica Augusta Sarmisegetusa. Muntenia si Sudul Moldovei au fost încorporate în provincia Moesia Inferior. După înfrângerea dacilor, Traian a organizat la Roma o festivitate mare si costisitoare, de 123 de zile. Zeci de mii de daci au fost dusi în sclavie la Roma, alte zeci de mii de daci au fugit din Dacia Romană pentru a evita sclavia. Detaliile celor două conflicte, grele si sângeroase au fost relatate de istoricul roman Dio Cassius, dar cele mai bune comentarii sunt basoreliefurile de pe Columna lui Traian, construită în Roma de Apolodor din Damasc (în 113), precum si de pe monumentul triumfal de la Adamclissi, din Dobrogea.

Cu ajutorul foarte bogatului tezaur al regatului dac si cu aurul extras din minele de aur de la Rosia Montana, Imperiul Roman se va redresa financiar. Astfel, desi capitala provinciei romane (coloniei) era Ulpia Traiana Sarmisegetusa, cel mai important oras din teritoriu era Apullum (Alba Iulia), oras prin care trecea aproape întreaga cantitate de aur ce lua drumul vestic. Tot Dacia va mai oferi Imperiului mai multe legiuni militare alcătuite exclusiv din daci care vor lupta în multe colțuri ale Europei.

Vezi si

    - Dacia
    - Dacia romană
    - Războaiele daco-romane
    - Listă de regi daci
    - Statuia lui Decebal

Legături externe

Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Decebal

    - Decebalus. Atestările.
    - DECEBAL - www.gk.roDacia
Regatele dacice    
Antichitate · Regatul lui Burebista · Regatul lui Decebal
Decebal
Triburi dacice    
Apulii · Arsiesii · Biesii · Burii · Carpii · Carpodaci · Costobocii · Crobizii · Pelii · Piengeții · Sabocii · Saldensii · Singii · Tyrageții
Conducători    
Burebista · Charnabon · Comosicus · Cotiso · Dacus · Dapyx · Decebal · Dromihete · Dicomes · Duras · Scorilo · Zyraxes
Imperiul Roman    
Cucerirea romană · Stăpânirea romană · Retragerea romană
Dacia romană    
Dacia Traiană · Dacia Aureliană · Dacia Ripensis · Dacia Mediterranea
Cultură si civilizație    
Limba geto-dacă · Listă de cuvinte · Teoria getizării Peninsulei Italice · Economia · Organizarea militară
Religia dacilor    
Zeii dacilor: · Bendis · Deceneu · Derzelas · Dionysos · Gebeleizis · Kogaionon · Kotys · Pleistoros · Sabazios · Semele · Seirenes · Silenus · Zalmoxis

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Decebal
« Inapoi