Apa distilata, apa pura, apa si viata, ape subterane, bacterii patogene, circuitul apei, contaminare, fantani, fluvii, gheata, mari, oceane, organism, ploi acide, rauri, tesuturi, zapada

Apa distilata, apa pura, apa si viata, ape subterane, bacterii patogene, circuitul apei, contaminare, fantani, fluvii, gheata, mari, oceane, organism, ploi acide, rauri, tesuturi, zapada
APA si VIATA

Apa este insasi viata. Ea are un rol esential in intretinerea vietii. Fara apa nu ar putea exista viata. In organism uman apa intra in compozitia organelor, tesuturilor si lichidelor biologice. Apa dizolva si transporta substantele asimilate si dezasimilate; mentine constanta concentratia sarurilor in organism, asigura reglarea temperaturii.

Gustul apei este dat de continutul in substante chimice si in primul rand de sarurile minerale si de gazele dizolvate (oxigenul si bioxidul de carbon). Excesul sau carenta unora dintre aceste componente poate imprima apei un gust neplacut(fad ,salciu, amar, dulceag).

Mirosul apei este legat de asemenea de prezenta in exces a unor elemente naturale sau provenite prin purificarea apei,ca si din unele transformari la care sunt supuse in apa anumite substante chimice mai ales poluante.

Atat gustul cat si mirosul apei, desi au ca principala caracteristica un mare grad de subiectivitate, totusi au din punct de vedere sanitar, o valoare deosebita. In primul rand influienta lor asupra utilizarii apei este hotaritoare , poate duce la excluderea folosirii apei respective. Gustul si mirosul apei pot servi si ca indicatori de poluare a apei.

Apa potabila nu trebuie sa aiba miros caracteristic si trebuie sa aiba un gust placut.In caz contrar apa poate prezenta subtante poluante care sunt daunatoare sanatatii. Prezenta substantelor poluante in apa pot fi evidentiate prin culoarea apei. Chiar si temperatura apei poate fi un indicator indirect de poluare , mai ales pentru apele subterane , unde se stie ca temperatura este constanta. Varitia acestei temperaturi insa ,paralel cu variatia temperaturii aerului , indica existenta unei comunicari cu exteriorul si deci posibilitatea de patrundere in sursa de apa a poluantilor din afara.

In natura, apa se gaseste sub toate starile de agregare: solida(gheata, zapada, grindina), lichida(apa de ploaie, ape subterane, oceane, mari, fluvii, rauri, etc.), gazoasa(vapori de apa din atmosfera).

Se mai gaseste in organisme animale si vegetale, precum si in cristalohidrati sub forma de apa de cristale. Apale naturale contin dizolvate cantitati variate de diferite substante. Apele care contin dizolvate cantitati mici de saruri se numesc “ape moi”,spre deosebire de “apele dure” care au un procent ridicat de saruri,mai ales de calciu si magneziu.

Dintre toate apele naturale, apa de ploaie este cea mai curata. Ea dizolva in drumul ei prin atmosfera mai ales bioxid de carbon, iar in regiunile industriale, bioxid de sulf si hidrogen sulfurat. O parte din apa cazuta pe pamant cu un continut ridicat de bioxid de carbon, strabatand straturile de pamant, dizolva carbonatii de calciu si magneziu,transformandu-i in bicarbonati solubili.

Daca intalnesc straturi impermeabile aceste ape se aduna, formand apele subterane. Apele subterane iesind la suprafata pamantului, dizolvand saruri, formeaza izvoare minerale. Cand temperatura acestora este ridicata, uneori pana la 100 grade C, ele se numesc izvoare termale. Apa este de mai multe feluri:

Apa potabila :-) : o apa, pentru a fi buna de baut, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie limpede, fara culoare, fara miros, sa contina aer dizolvat si cantitati mici de saruri, pana la o concentratie de 0,5% mai ales NaCl si NaHCO3, circa 600 mg/l;sa aiba o temperatura intre 7 si 15 grade C, si sa nu contina bacterii patogene. Apa potabila se obtine la sate,  din izvoare si fantani, iar la oras din apa raurilor, care trebuie purificata. Purificarea se face in trei feluri: mecanic, chimic si fizic.

Apa industriala: se foloseste la alimentarea cazanelor cu abur, la racirea masinilor, precum si in diverse procese de fabricatie. Ea trebuie sa indeplineasca anumite conditii de puritate cerute de specificul industriei in care este folosita.

Apa dura: contine un procent ridicat de saruri de calciu si de magneziu. Apa dura nu este buna de baut, avand un gust neplacut, nu face spuma cu sapunul si nu fierbe bine legumele. Ea depune prin fierbere, pe peretii vaselor o crusta aderenta, care micsoreaza transmisia caldurii, determinand astfel o crestere a consumului de combustibil.

Apa pura: se stie ca in natura nu exista apa pura deoarece contine substante dizolvate, microorganisme, etc. Apa pura se obtine prin distilare. In acest scop, se foloseste un aparat de distilare in care, apa distilata se transforma in vapori prin fierbere, iar vaporii rezultati se condenseaza prin racire. Apa distilata nu este buna de baut deoarece nu contine saruri minerale si de aceea nu are nici gust si este indigesta. Apa distilata se intrebuinteaza in laboratoare de chimie la prepararea solutiilor apoase si in farmacie.

Apa distilata : se obtine in aparate speciale , fiind utilizata in industria farmaceutica

Apa bidistilata: este complet lipsita de impuritati. Se obtine prin distilarea apei distilate in vase de sticla in care se adauga KOH, acest reactiv distruge microorganismele si urmele de substante organice aflate in apa. Este intrebuintata la analize chimice speciale, in cercetari stiintifice si in industria medicamentelor.

Apa de barita: denumire folosita pentru o solutie saturata de hidroxid de bariu. Se intrebuinteaza ca reactiv in laborator la identificarea dioxidului de carbon si hidroxid de bariu.

Apa de brom: denumire folosita pentru o solutie obtinuta din dizolvarea bromului in apa. Se intrebuinteaza ca oxidant in laborator.

Apa de clor: denumire obtinuta prin dizolvarea clorului in apa. Apa de clor contine si clor elementar, dizolvat chimic. Din aceasta cauza apa de clor proaspat preparata are culoarea galbena.In timp sau, mai repede, sub actiunea luminii solare, acidul hipocloros se descompune, cu punere in libertate de oxigen. Echilibrul este astfel deplasat spre dreapta si intreaga cantitate de clor poate intra in reactie(din aceasta cauza apa de clor trebuie pastrata la intuneric). Apa de clor este un oxidant puternic. Ataca toate metalele la rece.

Apa de cristalizare:este apa care intra in compozitia cristalohidratilor. Poate fi legata in mod diferit si poate indeplini functii diverse.

Apa de hidrogen sulfurat:denumire folosita pentru o substanta apoasa saturata de hidrogen sulfurat.

Apa de plumb:denumire folosita pentru solutia de acetat de plumb. Este intrebuintata in medicina.


Apa regala:denumire pentru amestecul de acid clorhidric concentrat si acid azotic concentrat, in raport de 3:1. Ataca aurul si platina, rezistente fata de alti acizi.

Apa amoniacala : este o fractiune lichida rezultata la distilarea uscata a carbunilor de pamant.

Apa pirolignoasa : este o fractiune lichida rezultata la distilarea uscata a lemnului

Apa tare : denumire stiintifica a solutiei de HNO3 , de concentratie 69 % . In practica , denumirea este atribuita si solutiei de HCl , folosita de exemplu la obtinerea „apei de lipit” prin dizolvarea Zn.

Apa grea : - sinonim cu oxidul de deuteriu , D2O , apa in compozitia careia intra izotopul greu al 2H , deuteriul  molecular este 20,01 g , punctul de topire este 3,82 grade C , punctul de fierbere 101,42 grade C, iar densitatea la 20 grade C este 1,105 g/cm3. Se gaseste in proportii foarte mici in apa obisnuita . Astfel , in 200 l apa obisnuita , se poate obtine abia 1 ml apa grea. Din punct de vedere chimic , apa grea reactioneaza mai incet decat apa usoara si reactiile ce se petrec in apa usoara sunt mai rapide decat in apa grea. De fapt , deuteriul reactioneaza mai incet decat H2 usor. Solubilitatea este mai mica in apa grea decat in apa usoara. Indicele de refractie este mai mic , dar vascozitatea mai mare. Efectele fiziologice ale apei grele sunt si ele deosebite de cele ale apei usoare. Apa grea este putin favorabila vietii : nu favorizeaza germinarea si nici cresterea plantelor, micsoreaza functionarea normala a protoplasmei. Se obtine prin electroliza inaintata a apei tratate cu NaOH.O concentratie mai mare de apa grea in apa de baut produce omului sete intensa , deshidratarea organismului si in final moartea. Viermii, pestii si alte vietuitoarea acvatice mor in apa grea pura , dar suporta o concentratie mai mica de 32 %.  Principalele utilizari ale apei grele : agent termic si moderator de neutroni in reactoarele atomice ; sursa principala de obtinere a deuteriului prin electroliza; folosit pentru obtinerea bombelor ; se foloseste la obtinerea temperaturilor inalte(mii de grade) a plasmei , determinarea unor procese biochimice.

Apa supergrea : - sinonim cu oxid de titriu , T2O , apa in compozitia careia intra izotopul supergreu al hidrogenului 3H , titriu.

Apa potabila :

Apa potabila se deosebeste de apa distilata. In conformitate cu STAS 1342-1950, apa potabila trebuie:

- Sa fie limpede, incolora, fara miros sau gust deosebit;
- Sa aiba temperatura cuprinsa intre 70 si 150C si sa nu varieze mult in timpul anului;
- Sa nu contina materii straine in suspensie sau germeni patogeni;
- Sa contina aer si CO2 in solutie;
- Substantele dizolvate raportate la un litru trebuie sa se incadreze intre anumite limite; 39812zkb28zmo9c
- Sa nu contina azotiti sau sulfuri, saruri metalice precipitabile cu H2S sau cu (NH4)2S, cu exceptia micilor cantitati de Fe, Al, Mn.;
- Sa nu contina NH3 sau fosfati care pot proveni prin contaminarea apei cu substante organice in prutefactii si nici metan.

Apa se intrebuinteaza la:

- Prepararea solutiilor, fiind cel mai cunoscut solvent;
- Obtinerea oxigenului si hidrogenului prin electroliza;
- Prepararea celor mai importanti acizi anorganici;
- Producerea energiei electrice;
- Spalat, albit, colorat.

Poluarea apelor

Poluarea apei nu inseamna afectarea “apei pure”, care, in cadru natural nu exista de fapt, ci introducerea sau prezenta in apa a orcarei substante suscesibile sa-i altereze calitatea atat in ceea ce priveste folosintele alimentare, menajere sau economice, cat si in privinta florei si faunei. Modificarile sunt de ordin fizic, chimic, biologic sau chiar bacteriologic.Dezvoltarea civilizatiei moderne a antrenat o poluare crescanda a apei fenomen care poate atinge chiar si panza freatica datorita celor mai diverse substante,  provenind din efluienti industriali si urbani, din substante folosite pentru chimizarea agriculturii din zootehnie,etc.

Poloarea apelor afecteaza calitatea vietii la scara planetara. Apa reprezinta sursa de viata pentru organismele din toate mediile. Fara apa nu poate exista viata. Calitatea ei a inceput din ce in ce mai mult sa se degradeze ca urmare a modificarilor de ordin fizic, chimic si bacteriologic.

Daca toata apa de pe pamant ar fi turnata in 16 pahare cu apa, 15 si jumatate dintre ele ar contine apa sarata a oceanelor si marilor. Din jumatatea de pahar ramasa, mare parte este inglobata fie in gheturile polare, fie este prea poluata pentru a fi folosita drept apa potabila si astfel, ceea ce a mai ramane pentru consumul omenirii reprezinta continutul unei lingurite. Din consumul mondial de apa, 69% este repartizat agricultirii, 23% industriei si numai 8% in domeniul casnic.

Cauzele poluarii apei:

- Scurgeri accidentale de reziduuri de la diverse fabrici, dar si deversari deliberate a unor poluanti;
- Scurgeri de la rezervoare de depozitare si conducte de transport subterane, mai ales produse petroliere;
- Pesticidele si ierbicidele administrate in lucrarile agricole care se deplaseaza prin sol fiind transportate de apa de ploaie sau de la irigatii pana la panza freatica;
- Ingrasamintele chimice si scurgerile provenite de la combinatele zootehnice;
- Deseurile si reziduurile menajere;
- Sarea presarata in timpul iernii pe sosele, care este purtata prin sol de apa de ploaie si zapada topita;
- Depunerile de poluanti din atmosfera, ploile acide.

Tipuri de poluanti

Poluanti de natura fizica:

- depunerile radioactive;
- ape folosite in uzine atomice;
- deseuri radioactive;
- ape termale;
- lichide calde provenite de la racirea instalatiilor industriale sau a centelor termoelectrice si atomo-electrice.

Sursa:www.apapentrutoti.ro
« Inapoi
Diete naturiste
World Wide Inventors Association
Asociatia Inventatorilor Independenti
R&D Global Business Ventures LLC
mediator
banner
banner
banner
banner
Scientia
Produse naturiste
Descoperi
Inventika