Energia magnetica, Motorul cu magneti permanenti, Perendev,

Energia magnetica, Motorul cu magneti permanenti, Perendev,
Articol realizat in colaborare cu Victor Angelo

"Motorul cu magneti  este un dispozitiv care transforma energia magnetica  sau energia produsa indirect de magneti in energie mecanica sau in miscare, fara a utiliza alt fel de energie, in general el produce o miscare de rotatie. Fizica conventionala afirma ca este "imposibil" ca magnetii sa furnizeze o sursa de energie primara. In prezent sunt sute de cercetatori in intreaga lume care studiaza posibilitatea de a realiza motoare cu magneti functionale. Multi dintre ei au afirmat ca si-au atins obiectivul".

Motoare cu magneti

Voi prezenta in continuare cateva modele de motoare cu magneti.

Cel mai cunoscut dintre acestea este motorul  Perendev.

magneti1

 O sursa de informatii credibile sunt patentele care au fost publicate.

Un patent apropiat ca principiu de functionare cu motorul Perendev este patentul nr WO2006/045333A1 publicat in 4 Mai 2006, inventator fiind Brady Mike.

magneti2

magneti3

magneti4

magneti5

 In descrierea patentului sau dl. Brady Mike afirma: "Acest patent se refera la un motor, sau mecanism de actionare, cu respingere magnetica." "Inventia furnizeaza un motor cu respingere magnetica care contine: un arbore care se roteste in jurul propriei axe longitudinale, un prim set de surse magnetice aranjate in jurul arborelui pe un rotor care se roteste solidar cu arborele, si un al doilea set de surse magnetice aranjate pe un stator in jurul rotorului, unde al doilea set de surse magnetice e in interactiune cu primul set, unde sursele magnetice din primul si din al doilea set sunt cel putin partial ecranate magnetic pentru a directiona campul magnetic in spatiul dintre cele 2 seturi de surse magnetice. Astfel interactiunea unora dintre sursele magnetice ale primului set cu sursele magnetice din cel de-al doilea set  determina rotatia arborelui. Interactiunea trebuie sa fie o forta de respingere in acelasi mod in care se resping polii magnetici de aceeasi polaritate indepartand sursele magnetice intre ele, datorita faptului ca doar primul set de surse magnetice se poate misca, el determina rotatia arborelui intr-o pozitie in care forta de respingere sa fie minima "

 

In stator(32) si in rotor(30) sunt realizate niste orificii cilindrice in care sunt plasate sursele magnetice. "Aceste orificii sunt aranjate intr-un plan perpendicular fata de axa de rotatie si sunt inclinate la un unghi ascutit fata de tangenta la circumferinta rotorului in intersectia dintre aceasta si axa  orificiului cilindric si respectiv la circumferinta interioara a statorului pentru lacasurile cilindrice din stator. Acest unghi trebuie sa fie cuprins intre 18 si 45 grade, preferabil intre 30 si 35 grade. Aceste lacasuri vor cuprinde o camasa (50) care este formata cel putin partial dintr-un material ecranant magnetic(inventatorul recomanda pt. aceasta grafitul diamagnetic). Aceasta camasa cuprinde magnetul din toate partile mai putin partea dinspre exterior(in cazul rototului) si partea dinspre interior(in cazul statorului). Camasa mai contine un strat dintr-un alt  material ecranant magnetic care o inveleste pe toate partile mai putin in partea deschisa(52)(inventatorul recomanda pt. aceasta otelul inoxidabil). Intr-o alta varianta preferata camasa este acoperita doar 50%. Sursele magnetice sunt magneti de Nd-Fe-B de o dimensiune adecvata. Sursele magnetice pot fi constituite din magneti cilindrici de 360000 Gauss, cu diametru de 37mm si lungimea de 75mm"

Un alt patent din aceasta categorie este patentul nr. US 2003/0234590 publicat in 25 Dec 2003, inventator Christopher Mark Gitzen.

magneti7

magneti8

magneti9

 In prezentarea inventiei dl.Gitzen afirma: "Statorul(11) si rotorul(12) sunt separate de un strat de aer. Rotorul prezinta un set de ferestre pentru campul magnetic de o anumita polaritate data spre stator, iar statorul prezinta un numar diferit de ferestre pentru campul magnetic de aceeasi polaritate spre rotor. Rotorul poarta un anumit numar de magneti bara echidistanti cu aceeasi polaritate spre stator, de exemplu cu polul Nord. Statorul fixeaza un numar diferit de magneti bara echidistanti, fiecare magnet avand polul nord orientat spre rotor. Statorul si rotorul au un anumit numar de ecrane de flux magnetic care sunt facute dintr-un material cu o mare permeabilitate magnetica cum ar fi mumetal(Aliaj de nichel, crom, cupru si fier, cu permeabilitate magnetică mare, întrebuinţat la fabricarea miezurilor magnetice pentru transformatoare.Webdictionar ). Aceste ecrane de flux sunt plasate pe rotor si pe stator astfel incat rotorul prezinta un numar de ferestre echidistante de flux magnetic nord in stratul de aer iar statorul prezinta un numar diferit de ferestre echidistante de camp magnetic nord in stratul de aer. In orice pozitie a rotorului, cel putin o fereastra de flux a rotorului interfereaza cu o fereastra de flux a statorului, ceea ce face ca rotorul sa fie respins magnetic de catre stator. Aceasta produce miscarea rotorului, iar perechea de ferestre de flux deschisa se va inchide si se va deschide o alta pereche de ferestre de flux, ce are ca efect miscarea continua a rotorului. Pentru a opri miscarea rotorului trebuie ca unul sau ambele ecrane de flux de la rotor si de la stator, sau preferabil de la stator sa se modifice pentru a inchide una sau chiar toate perechile de ferestre de flux magnetic."

Un alt inventator in domeniu este dl.Haward Jonson. Numarul patentului sau esteUS4151431 publicat in 24 Apr 1979.magneti10

 

El afirma urmatoarele: "Aceasta inventie este directionata catre o metoda de a utiliza miscarea de spin a electronilor liberi in materialele fero-magnetice sau alte materiale ca sursa de camp magnetic pentru a produce putere fara curgere de electroni cum se produce in mod normal prin conductoare, iar pentru motoarele cu magneti permanenti care utilizand aceasta tehnologie devin o sursa de putere. In aplicarea practica a acestei inventii miscarea de spin a electronilor liberi din magnetii permanenti sunt folositi ca sa produca o sursa de putere motrice prin caracteristica de superconductibilitate a magnetului permanent iar fluxul magnetic creat de magnet este controlat si concentrat sa orienteze forta magnetica generata astfel incat sa produca un lucru mecanic continu, cum ar fi deplasarea rotorului fata de stator. Sincronozarea si orientarea fortelor magnetice ale componentelor statorului si ale rorotului produse de catre magnetii permanenti pentru a produce efect motor este completata de relatiile geometrice potrivite ale acestora.

magneti11

magneti13

magneti12

Sursa:www.energielibera.net
Data:05.01.2011


GENERATOR ELECTRIC CU RELUCTANTA COMUTATA - NEW ELECTRIC GENERATORS WITH PERMANENT MAGNETS - PROTOTYPE : www.inventatori.ro


http://www.inventatori.ro/view_invention.php?id=112

 

« Inapoi