Becul - Istoria becului, inventii si inventatori, cine a inventat becul, descoperiri, din ce e compus un bec, inventatorul becului

Becul - Istoria becului, inventii si inventatori, cine a inventat becul, descoperiri, din ce e compus un bec, inventatorul becului
Primul bec a fost inventat in 1800 de Humphry Davy, un om de stiinta englez. El a inventat o baterie si a conectat la ea 2 fire si o bucata de carbon. Carbonul s-a aprins producand lumina. Acesta tehnica de obtinere a luminii s-a numit arc electric. Se considera insa ca lumina electrica a fost inventata consecutiv de 2 oameni: Thomas Edison in SUA si de Sir Joseph Wilson Swan in Anglia.

R & D BUSINESS VENTURES LLC - Consultanta, redactarea si inregistrarea inventiilor in USA, Europa, Asia, comercializare, vanzare, licente, pe piata din USA si Internationala :
 
Apasa aici: www.ipglobalinventions.com

Ca sa se creeze lumina, este nevoie de un filament intr-un balon fara oxigen pentru ca oxigenul face ca filamentul sa arda cu flacara. Primul care a inventat becul a fost Swan si a descoperit ca un filament facut din carbon functioneaza.El a avut probleme insa cu vidarea bulbului de sticla – scoaterea completa a oxigenului din bulb.Edison a experimentat alte sute de filamente confectionate din diverse materiale.In 1879 el a construit un mic bec pentru a fi utilizat in locuinte. La inceput, filamentul insa nu a rezistat decat cateva ore si s-a ars. La sfarsitul anilor 1880 a produs un bulb care a luminat 1.500 de ore.

Desi multi stiu ca Thomas Edison a inventat becul cu incandescenta în anul 1879, în fapt, acesta l-a perfectionat. În secolul al XIX-lea omul de stiinta Humphrey Davis a descoperit ca un arc carbonic, cu ajutorul electricitatii, producea lumina, pentru ca în anul 1860 Joseph Swan sa introduca arcul de carbon într-un container de sticla si sa creeze ceva asemanator cu becul modern. Problema cu becul lui Swan era ca acesta se ardea foarte repede. Edison a dezvoltat becul cu filament care putea functiona fara a se arde timp de câteva ore, facând astfel din bec un obiect practic, util în treburile zilnice.

Primul om care a intuit existenta electricitatii a fost fizicianul si filozoful antic Thales. Cu 600 de ani inainte de era noastra acesta facea experimente si credea (eronat) ca prin slefuire chihlimbarul se magnetizeaza. De fapt era vorba de electricitate statica. Legatura dintre electricitatea si magnetism avea sa fie facuta mult mai tarziu. Apoi, in 1600 fizicianul englez William Gilbert a studiat si el chihlimbarul si efectele slefuirii acestuia. El este cel care a venit cu denumirea de electricitate, care provine de la cuvantul latin electricus ce inseamna “ca chihlimbarul”. Apoi, in secolul 18 Benjamin Franklin (inventatorul paratrasnetului) a realizat un studiu extensiv asupra electricitatii. Franklin a facut rost de bani pentru studiu dupa ce si-a vandut posesiunile. Ulterior munca a fost continuata de catre alti savanti, precum Luigi Galvani, Michael Faraday, Nikola Tesla, Thomas Edison sau Lord Kelvin. Acestia au transformat electricitatea dintr-o curiozitate stiintifica intr-o unealta esentiala.

Primul bec electric functional a fost inventat de Thomas Edison. Insa inaintea sa alti 22 de cercetatori au realizat dispozitive similare. Acestea nu aveau insa fiabilitatea becului lui Edison. Filamentul acestuia din urma era realizat din grafit.

Temperatura foarte ridicata duce la “epuizarea” materialului din care este alcatuit filamentul, tungstenul, care desi rezista la temperaturi ridicate pentru o vreme îndelungata, în timp se subtiaza si se rupe, ceea ce înseamna arderea becului. În fapt, din cauza temperaturilor ridicate, atomii de tungsten se desprind din filament si se asaza pe interiorul balonului de sticla al becului.

DIN CE ESTE COMPUS UN BEC INCANDESCENT?

Alcatuirea becului este uimitor de simpla: clopotul de sticla umplut cu un gaz inert ca argonul, douatije metalice pe care este prins filamentul si care au rolul de a realiza circuitul necesar “curgerii” curentului electric prin bec, o montura de sticla pe care sunt prinse cele doua tije si soclul pentru însurubare a becului. Pentru detalii, vezi imaginea de mai jos

Alcatuire bec incandescent

CE ALTE TIPURI DE BECURI EXISTA?

Exista trei tipuri de becuri: becul cu incandescenta, becul fluorescent si becul cu halogen.

Becul fluorescent a aparut în jurul anului 1930 si este mult mai eficient decât becul incandescent. Acesta are partea interioara captusita cu fosfor si este umplut cu un gaz inert. Fosforul are rolul de a reflecta lumina produsa de bec. Lumina becului fluorescent nu este însa asemanatoare celei naturale, distorsionând culorile.

Becul cu halogen creeaza o lumina alba, foarte asemanatoare cu lumina naturala. Acesta produce foarte multa caldura si nu poate fi încapsulat în sticla, ci în cuart. În interiorul becului se gaseste halogen, nu argon.


Sursa:www.2012en.wordpress.com
« Inapoi