Cel mai mare vapor din lume - un oras plutitor, oaza marilor

Cel mai mare vapor din lume - un oras plutitor, oaza marilor
COPLESITOR. Cea mai mare nava din lume si-a inceput calatoria. Privind-o, te intrebi: care este urmatorul pas pe care-l va face industria navala? Uitati de Revelionul la munte! La revedere Austria! Puteti rezerva din Romania bilete pentru o croaziera in Insulele Caraibe pe cel mai mare vapor din lume.

FIUL OMULUI - INCOTRO ? -  ASOCIATIA INVENTATORILOR INDEPENDENTI, Editura, Cartea online


Apasa aici:  http://www.inventatori.ro/view_article.php?id=1708

Sapte nopti pe “Oasis of the seas” printre fabuloasele insule tropicale, costa, din Romania, 1.620 de euro de persoana, intr-o cabina standard. Pentru o cabina cu vedere la ocean si balcon, pretul este de 2.071 euro/persoana si nu uitati sa adaugati si transportul pana in Florida, de unde pleaca vasul. Royal Carribean Cruises, proprietarul mega-vaporului, promite o saptamana senzationala, incomparabila cu un sejur asemanator intr-o statiune “pe pamant”. Iar in pret intra bine inteles si mandria de a fi mers cu minunea inginereasca reprezentata de “Oasis of the seas”.

Dimensiuni de poveste

Joia trecuta “Oasis of the seas” a plecat din portul finlandez Turku unde a fost construita, catre portul unde este inregistrata, Fort Lauderdale. Voiajul este istoric, iar armatorul, una dintre cele mai mari companii de cruising din lume, Royal Carribean, face tot posibilul ca acest lucru sa fie evident.

Voiajul poate fi urmarit pe Twitter, capitanul isi updateaza blogul personal zilnic, iar pe site-ul navei poate fi urmarit itinerariul. Prima coaziera este programata la inceputul lunii decembrie. Dimensiunea uriasa a navei de peste 222.000 tone/dw, cu 60.000 de tone/dw mai mult decat urmatoarea nava de pasageri aflata in uz, surclaseaza si giganticele portavioane ale US NAVY din clasa Nimitz.

“Oasis of the seas”, cu ale sale 360 de metri lungime, 47 metri latime si 65 metri inaltime de la linia de plutire, este de cinci ori mai mare decat “Titanicul”. Si totusi, promit proprietarii, nu dimensiunile si recordurile tehnice sunt principalele atractii.

“Imi aduc aminte ca ma plimbam pe punti si ca am uitat ca sunt pe un vapor”, spune Carolyn Spencer Brown, editorul site-ului “Cruise Critic”, ce a participat la o vizionare de presa inainte de lansarea la apa.
SERA. Zona gradinii interioare este denumita Central Park. Ziaristii care au vizitat nava spun ca uiti ca te afli pe un vapor


Sapte nave intr-una

Ceea ce ofera special “Oasis of the seas” sunt cele sapte tipuri de “mediu” diferite, vecinatati asa cum sunt numite oficial. Astfel puteti opta intre Central Park, Pasarela, Promenada Regala, Zona de piscine si sporturi, Centrul de fitness si spa, Zona de distractii si Zona tinerilor.

Multe dintre facilitatile oferite de nava sunt premiere pe mare. In Central Park sunt plantate 12.000 de plante si zeci de copaci si palmieri. Promenada Regala, care se intinde pe mijlocul navei de la prova la pupa are magazine, restaurante, baruri, locuri de joaca sau cazinouri. In zona de sport sunt patru piscine, doi pereti pentru catarari, doua piscine cu valuri artificiale pentru surfing, un curs de minigolf, o pista de jogging si un teren de baschet.GOLF. Pe „Oaza marilor” poti juca tenis si golf

 
Noaptea, piscina de la pupa, cel mai mare bazin cu apa dulce de pe mare, se transforma intr- un amfiteatru cu 600 de locuri unde se pot urmari spectacole de dans acvatic, cu oceanul pe fundal. Potrivit “Washington Post”, proprietarii navei au reusit sa reproduca o locatie specifica Las Vegasului pe mare si bineinteles exista si un casino la bord.AMFITEATRU. La caderea serii, zona de fitness se transforma intr-o uriasa scena

Un moment delicat

Datorita crizei economice, care a lovit puternic turismul la nivel mondial, Royal Carribean, care opereaza o flota de 21 de vase de croaziera, isi asuma un risc considerabil aruncand pe piata un astfel de vas, considera analistii. Compania, listata la Bursa din New York, a platit pentru constructia vasului 1,4 miliarde de dolari, majoritatea banilor fiind imprumutati, in conditiile in care rezultatele financiare recente nu sunt printre cele mai stralucitoare.

In trimestrul intai al acestui an, Royal Carribean, a avut venituri de 1,3 miliarde de dolari si a inregistrat o pierdere neta de 36,2 milioane de euro. Chiar si asa, Adam Goldstein, presedintele boardului companiei, spune ca “Oasis of the seas” este foarte importanta in strategia Royal Carribean.

“Piatra de incercare pentru brandul nostru, dar si pentru industria de cruising in general, este competitia cu statiunile obisnuite pentru fiecare dolar al consumatorilor”, explica Goldstein. Iar, spre deosebire de vasele de croaziera clasice, apanajul pensionarilor occidentali, “Oasis of the seas” ofera absolut tot ceea ce un turist poate primi in orice alta statiune. Doar ca totul pluteste pe ocean.

LUX

Doar pentru 34.000 de dolari, piscina in apartamentul regal

Apartamentul duplex regal este cel mai mare apartament de la bordul “Oasis of the seas”. Este dotat cu pian, cu doua sali de masa, una interioara si una exterioara, o piscina cu bar, jacuzzi, biblioteca si balcon extins.

Apartamentul se intinde pe inaltimea a doua punti si are ferestre panoramice, din podea pana in tavan, ce dau spre ocean. Sase persoane se pot simti perfect in apartamentul cu o suprafata de 141 metri patrati. Insa vine cu un pret pe masura: 34.000 de dolari pentru sapte nopti.
PRINCIAR. Apartamentul royal are 144 m si include pana si un pian

 
24 DE RESTAURANTE

Primul carusel de pe mare
 
In afara de dimensiunile record, “Oasis ot the seas” mai marcheaza cateva recorduri si premiere pe mare. Central Park este primul parc “viu” de la bordul unui vapor. Piscina centrala, unde se desfasoara seara spectacolele de balet acvatic, este cea mai mare de pe mare, in zona cea mai adanca masurand 5 metri adancime.

De asemenea, “Oasis of the seas” are la bord primul carusel de pe mare si primul bar-lift din lume. Barul face sase curse pe ora intre 8 dintre cele 18 punti ale vasului. Alaturi de acesta mai sunt la bord alte 36 de baruri si nu mai putin de 24 de restaurante tematice, cele mai multe francize ale unor branduri arhicunoscute.

Din camera, pasagerii pot afla cate locuri sunt libere in fiecare restaurant si pot face rezervari. In premiera, nava are 28 de apartamente duplex, primele apartamente pe doua niveluri de pe o nava de croaziera.

RECORDURI IN SERIE

Oaza marilor in cifre
 
La aproape toate capitolele “Oasis of the seas” depaseste tot ceea ce s-a construit pana acum.

8.000 – capacitatea de transport persoane, incluzand si echipajul de peste 2.000 de persoane;

850.000 de mp – suprafata vopsita;

5.000 km – lungimea totala a cablurilor folosite;

250 km – lungimea tevilor din componenta navei;

30.000 – numarul senzorilor automati;

26.000 – numarul scaunelor de la bord;

150.000 mp – suprafata totala care beneficiaza de aer conditionat;

90.000 mp – suprafata mochetelor si covoarelor intinse;

7.000 – numarul obiectelor de arta de la bord.

Sursa: Evenimentul Zilei - (Catalin Alistari)
« Inapoi