Necunoscuti celebri - inventatori si inventiile lor, personalitati mondiale

Necunoscuti celebri - inventatori si inventiile lor, personalitati mondiale
Multi romani afirma despre locuitorii acestei tari ca au fost intotdeauna “codasii Europei”. Nici autorii celui mai popular dictionar occidental - Larousse - nu vorbesc despre romani ca natiune importanta pentru dezvoltarea civilizatiei umane. Cu toate acestea, cazurile unor oameni geniali, care au facut descoperiri remarcabile, cu resurse extrem de limitate, sint de ordinul miilor.
 
 Va prezentam mai jos doar citiva dintre acestia. Oameni exceptionali, originari din Romania, sau personalitati mondiale de prima marime care apartin acestui neam, dar care, din pacate, nu sint cunoscuti.

La Sibiu

Rachetele americane expediate de la Cape Kennedy si aripile Delta au fost inventate, la Sibiu, inca din 1555. Onest, istoricul Robert Charroux a semnalat acest eveniment, cu toate amanuntele necesare si cu o fireasca uimire ca “istoria oficiala” a “reusit” sa-l neglijeze. Racheta spatiala cu trei etaje de carburant solid (model Cape Kennedy) a fost inventata in 1529 si trimisa in spatiu cu succes in 1555, in prezenta a mii de spectatori, de catre Conrad Haas, seful Depozitului de Artilerie de la Sibiu (1550-1570). Informatia provine dintr-un vechi manuscris descoperit de profesorul Doru Todericiu in 1961 la Biblioteca Astra din Sibiu. Lista inventiilor mentionate in manuscris continea si aripioarele de stabilizare avind forma literei delta.

Crater selenar numit “Spiru Haret”

Savantul roman s-a bucurat de aceasta onoare drept rasplata pentru realizarea unei mari inventii. A demonstrat ca axa mare a elipsei pe care se deplaseaza Pamintul in jurul Soarelui este de o marime variabila, creind premisele de baza ale astrofizicii moderne. Zeci de alte personalitati, adevaratele “virfuri de talie universala”, au aparut din rindul minoritatilor din Romania. Un exemplu de prim rang este profesorul Herman Oberth, un sas din Sibiu, considerat “parintele navigatiei spatiale”.

Succese necunoscute

Dr. Eugen Pavel de la Institutul de Fizica Atomica din Magurele a realizat un CD-ROM din sticla cu o capacitate de stocare de 15.000 de ori mai mare decit a unuia obisnuit. Pe 5 astfel de CD-uri ar putea fi stocata intreaga Biblioteca a Academiei Romane, iar informatiile ar putea rezista... 5.000 de ani! In noiembrie 1999, inventia sa a fost premiata cu medalia de aur la Salonul Mondial al Inventiilor din Bruxelles. Autorul doreste cu orice pret producerea de serie in Romania, dar forurile competente intirzie la nesfirsit formalitatile.

Minti stralucite

Constantin Pascu a realizat in anul 2000, in premiera mondiala, un aparat care purifica aerul in spatiile de locuit. Distruge bacteriile din aer, retine praful si fumul de tigara, atmosfera devenind “ca pe litoralul marin”. Instalarea acestui aparat costa atunci doar 480.000 de lei. Un an mai tirziu, romanii au impresionat din nou comunitatea stiintifica mondiala. La Salonul Inventiilor de la Geneva, din aprilie 2001, Romania s-a clasat pe locul intii in privinta numarului de premii obtinute si pe locul doi (dupa Rusia) ca numar de inventii prezentate. In premiera mondiala, a luat premii pentru toate cele 62 de inventii prezentate (22 de premii I; 18 premii II; 22 de premii III). Delegatia romana s-a mai intors de la Geneva si cu 3 premii speciale din partea delegatiilor altor tari: un premiu de creativitate, Medalia expozitiei si Diploma Salonului pentru contributia exceptionala in promovarea inventiilor.

Export de inteligenta

Exemplele de romani care au uimit lumea nu se sfirsesc aici. Profesoara Stefania Calomfirescu a primit, in ianuarie 2001, medalia de aur a mileniului din partea Universitatii Cambridge, fiind aleasa si in Consiliul Director al prestigioasei institutii britanice. Posesoare a doua certificate de inovator si autoare a 8 tratate de neurologie, directoarea Clinicii de Neurologie din Cluj-Napoca este primul medic din lume care a scris un tratat despre edemul cerebral. In plus, medicul roman a primit si medalia de onoare a mileniului din partea Institutului Biografic American. Stefan Cosmin, Buca Maria Popa si Mihai Ivanescu au fost nominalizati in vara anului 2001 pentru Premiul Nobel de catre institutii din SUA. Primul este student la Economie, iar ceilalti participa la programe de cercetare in colaborare cu NASA. Cei trei nu sint nicidecum singurii romani ce s-au afirmat in strainatate. Cum exportul de inteligenta a devenit la noi un fel de sport national, Romania a ajuns in prezent pe unul dintre primele locuri in lume in acest domeniu. De exemplu, la vestita firma Microsoft, a doua limba vorbita este romana, iar la NASA multi dintre specialistii de prim rang sint tot romani.

Ilustri anonimi

In virsta de 40 de ani, Nicolae Balasa, un inginer mecanic din Dolj, socoteste mental mai rapid decit calculatorul. Inmultirile, impartirile, ecuatiile de gradul 2, radicalii de ordinul 3 si 4 sint pentru el o joaca de copii. Fost inginer la Uzina Mecanica Filiasi, din 1998, Nicolae Balasa este somer. Ion Scripcaru, strungar si lacatus mecanic din satul Uzunu (jud. Giurgiu) nu gaseste, de 5 ani, 15.000 de dolari pentru a-si realiza inventia epocala (pina la proba contra-rie): motorul care nu consuma nimic! Acesta ar trebui sa functioneze pe baza gravitatiei, fiind in fapt “instalatie mecanica amplificatoare de putere, capabila sa transforme forta statica gravitationala in lucru mecanic”. “S-ar inchide toate centralele nucleare”, spune el. Numai ca Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci a refuzat sa-i breveteze inventia doar pe baza schitelor. Este nevoie de o macheta functionala. Oradeanul Sandu Popescu este primul fizician din lume care a reusit teleportarea unei particule. Acest eveniment epocal a avut loc pe 4 iulie 1997, in laboratoarele din Bristol (Anglia) ale celebrei firme Hewlett Packard. Pe vremea lui Ceausescu, Sandu Popescu a reusit si el “performanta” de a fi somer in Romania.

Justin Capra

Justin Capra este un inventator celebru in Romania, din pacate mereu tratat cu indiferenta de autoritatile statului. Astfel, nu e de mirare ca unele dintre inventiile sale (de miliarde de dolari) i-au fost pur si simplu furate de americani. In 1956, la nici 25 de ani, Justin Capra a inventat primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor. Dupa 7 ani, in care multi “savanti” l-au tratat cu dispret pentru ca era doar un simplu tehnician, in 1963, americanii Wendell Moore, Cecil Martin si Robert Cunings au preluat inventia din Romania si au lansat-o in fabricatia de serie. In 1958, Justin Capra a realizat prima varianta a rachetonautului, cu care s-a ridicat de la pamint la... Ambasada SUA din Bucuresti. Rezultatul: si aceasta inventie a fost furata si brevetata, in 1962, de acelasi Wendell Moore, iar inventatorul a fost arestat de Securitate pentru ca ar fi dorit sa fuga din tara cu aparatul sau. Justin Capra mai este si realizatorul celui mai mic autoturism din lume, Soleta, care consuma... 0,5l/100 km si al unei motorete unice in lume, ce functioneaza cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, 80 km autonomie cu o incarcare).

Motorul Rusetel si motorul cu apa

Mihai Rusetel a inventat motorul cu apa! “Cazul Rusetel” este elocvent pentru geniul romanesc, dar si pentru “talentul” cu care ne pierdem valorile. Proiectul a fost depus la OSIM in 1980 si a fost brevetat in... ianuarie 2001. Pina atunci, Securitatea l-a sicanat pentru refuzul de a cesiona inventia statului, iar in februarie 1990, precaut, el a refuzat angajarea pe postul de consilier tehnic la Mercedes (2.500 DM lunar) pentru a nu pierde, eventual, proprietatea inventiei. Motorul sau se bazeaza, ca principiu de functionare, pe “cazanul Traian Vuia”, inventie folosita inca la locomotivele electrice pentru incalzirea vagoanelor. Poate fi utilizat in domeniul transporturilor terestre si navale, in locul turbinelor din termocentrale, si chiar a centralelor atomo-electrice. In lume, mai exista doua brevete in domeniu (Japonia si SUA), dar acestea nu depasesc nivelul locomotivei cu aburi, necesitind combustibil solid sau lichid.

 Licitatie

“Motorul Rusetel” foloseste drept combustibil doar apa si are dimensiunile unui motor de Dacie, sursa de energie initiala fiind o banala baterie de masina. “Deocamdata am vorbit la Bursa Romana de Marfuri, unde mi s-a spus ca pot vinde prin licitatie prototipul in stadiul actual, pornind de la suma de 50 de milioane de dolari. Cu acesti bani pot sa continui cercetarile pentru a-mi aduce motorul la parametrii de putere optimi”, a declarat inventatorul. Recent, Institutul National de Inventica i-a comandat lui Rusetel un “Program pentru conversia motoarelor clasice de la petrol la apa”. Cu acest program, Mihai Rusetel ar putea atrage in Romania, anul acesta, fonduri Phare substantiale.
 
Sursa:www.monitorulab.ro/2007
Autor: Gabriel Munteanu
« Inapoi