GUSTAVE EIFFEL, Turnul Eiffel, Statuia Libertati din USA, Marele Hotel Traian din Iasi

GUSTAVE EIFFEL, Turnul Eiffel, Statuia Libertati din USA, Marele Hotel Traian din Iasi  GUSTAVE EIFFEL, Turnul Eiffel, Statuia Libertati din USA, Marele Hotel Traian din Iasi 
Alexandre Gustave Eiffel
(n. 15 decembrie 1832 – d. 27 decembrie 1923) a fost un inginer francez, cunoscut în special pentru realizarea Turnului Eiffel care îi poartă numele.

  Viaţa

Eiffel s-a născut în Dijon , Côte-d'Or, Franţa. Numele de Eiffel a fost preluat de la unul dintre strămoşii germani la început de secol XVIII. Numele şi l-a luat după localitatea unde s-a născut Marmagen, situată în Eifel,de aceea francezi nu îi pot pronunţa foarte bine numele.

În tinereţe, cele două persoane care l-au influenţat pe Gustave au fost amândoi chimişti, unchiul său Jean - Baptiste Mollerat şi Michel Perret. Ambii unchi şi-au petrecut mult timp în compania tânărului Eiffel, învăţându-l tot despre chimie, sensul religiei şi filosofie.

La şcoală, Eiffel a fost extrem de isteţ, dar nu foarte studios. Când era la Lycee Royal,Eiffel se plictisea şi a ajuns la concluzia că orele erau o pierdere de timp. În ultimii doi ani de liceu, Eiffel şi-a găsit preocupare, dar nu în inginerie, ci în istorie şi literatură. Studiile lui Eiffel s-au îmbogăţit,astfel încât a absolvit liceul cu două diplome, în ştiinţe şi în literatură. Eiffel a absolvit colegiul la Sainte Barbe College în Paris,pentru a se pregăti mai bine pentru admiterea dificilă de la Ecole Polytechnique.Ecole Polytechnique a fost şi este cea mai prestigioasă universtate în inginerie din Franţa. În cele din urmă, Eiffel a picat admiterea la Ecole Polytechique, dar a intrat imediat la Ecole Centrale des Arts et Manufactures din Paris. Ecole Centrale este o şcoală privată liberală şi este cunoscută drept una din universităţile de top în inginerie din Europa. Afacerea mamei sale cu cărbuni a adus un venit important în familie şi a asigurat fondurile necesare pentru ca Gustave să primească educaţie la Ecole Centrale des Arts et Manufactures din Paris,unde a studiat chimie ( echivalentul Master-ului în Ştiinte ). Eiffel şi-a terminat studiile la Ecole Centrale des Arts et Manufactures în 1855,în acelaşi an când Parisul a fost gazda primei expoziţii internaţionale. După absolvire, unchiul său ia oferit acestuia o slujbă în Dijon, Franţa. Cu toate acestea, o dispută familială a eliminat această şansă, şi Eiffel a acceptat în curând un post într-o companie care proiecta poduri pentru trenuri.

    1882 - Aplecat asupra planşelor imense, nedespãrţit de uneltele ce l-au consacrat drept "maestru în arta ingineriei", Gustave Eiffel retuşa ultimele detalii ale unei veritabile bijuterii arhitectonice. Nu la Paris sau Viena, Saigon ori Statele Unite ale Americii, ci la Iaşi, pe pãmânt românesc, într-unul din centrele care a polarizat cunoştinţele şi energiile întregii ţãri.

Cu doi ani înainte ca acelaşi Gustave Eiffel să devinã celebru prin Statuia Libertãţii, care vegheazã şi acum continentul american şi cu 7 ani înainte sã înalţe Turnul din Paris, care îi poartã numele, la Iaşi, în Piaţa Unirii, dupã planurile maestrului din Côte-d'Or un edificiu cu influenţã neoclasicã prindea viaţã: Marele Hotel Traian.