ANTONIO MEUCCI - inventatorul telefonului

ANTONIO MEUCCI - inventatorul telefonului

Antonio Santi Giuseppe Meucci (Florenta, 13 aprilie 1808 – Staten Island, 18 octombrie 1889) a fost un inventator italian. Începând cu 1857 a inventat si dezvoltat un aparat care transmitea vocea umana la distanta, aparat care este numit astazi telefon. Antonio Meucci a avut de-a lungul timpului, si în special în Italia, numerosi sustinatori care au argumentat constant ca Antonio Meucci este cu adevarat inventatorul telefonului, sau, mai exact, inventatorul transmiterii electrice a vocii umane la distanta.

Chiar mai mult, Enciclopedia italiana de stiinte, litere si arte (conform originalului, Enciclopedia Italiana di Scienze, Lettere ed Arti) îl desemneaza fara echivoc pe Meucci "inventore del telefono" (inventatorul telefonului).

De fapt, Meucci a stabilit un anume mod de a transmite vocea umana în casa sa din Staten Island, unul din cele cinci cartiere (borough) ale orasului New York City, conectând pivnita casei sale cu parterul. A demonstrat public inventia sa în 1860, publicând de asemenea o descriere a acesteia într-un ziar de limba italiana din New York, dar, din pacate, nu a putut strânge suficienti bani pentru a plati pentru toate cheltuielile legate de obtinerea unui patent permanent. În 1876, Alexander Graham Bell a patentat transmiterea electro-magnetica a sunetelor vocii umane la distanta folosind un curent ondulatoriu.

Camera Deputatilor a Statelor Unite ale Americii (United States House of Representatives), în actele sale normative HRES 269 IH, datat în 17 octombrie 2001 si, respectiv, HRES 269 EH, datat 11 iunie 2002, afirma ca "viata si realizarile lui Antonio Meucci ar trebui sa fie recunoscute, iar contributia sa la inventia telefonului ar trebui mentionata" (conform, "the life and achievements of Antonio Meucci should be recognized, and his work in the invention of the telephone should be acknowledged").


 Articole din presa
John Bedini's Antonio Meucci-page Hearing Through Wires.
Bellis Mary "The History of the Telephone - Antonio Meucci"
Dossena Tiziano Thomas, Meucci, Forgotten Italian Genius, Bridge Apulia USA 1999
Carroll Rory, "Bell did not invent telephone, US rules" The Guardian Monday June 17, 2002
Capelvenere Franco, E il generale Garibaldi rispose ad Antonio Meucci: "Non obbedisco" ITALIA OGGI - 28 Maggio 2003