Limbric, Limbrici la copii, Viermi intestinali, Viermi paraziti,Limbric


Clasificare ştiinţifică
Regn:     Animalia
Încrengătură:     Nematoda
Clasă:     Secernentea
Ordin:     Ascaridida
Familie:     Ascarididae
Gen:     Ascaris
Specie:     A. lumbricoides
Nume binomial
Ascaris lumbricoides
L., 1758

Limbric este denumirea comună a unui vierme cilindric parazit, Ascaris lumbricoides, care poate parazita intestinul omului sau al animalelor. Boala produsă de acest vierme se numeşte ascaridioză.

Descriere

Este un vierme cilindric cu extremităţile ascuţite, de culoare alb-gălbuie şi cu o lungime de 15-25 cm. Prezintă dimorfism sexual, femela fiind mai mare decât masculul. La capătul anterior, limbricul are orificiul bucal, înconjurat de trei buze groase, iar la capătul posterior-orificiul anal. Limbricul este primul din seria animală la care aceste două orificii sunt separate.

 Ciclul vital

Viermii adulţi trăiesc în lumenul intestinului subţire al gazdei. Femela depune aici numeroase ouă (aproximativ 200.000/zi). În absenţa masculului, femela depune ouă nefecundate, care nu au capacitate infestantă. Ouăle rezultate din înmulţirea sexuată conţin o singură celulă ou, nedivizată (sunt unicelulare, neembrionate). Au un înveliş protector rezistent. Sunt eliminate în mediu odată cu excrementele gazdei. Sunt foarte rezistente în mediul extern, putând rămâne viabile pe sol mai mult de 1 an. Nu sunt infestante dacă sunt ingerate în stadiul de ouă neembrionate. Atunci când întâlnesc condiţii favorabile (sol umed, umbrit, temperatură ambientală de 22-24°C), celula ou pe care o conţin începe să se dividă, şi ouăle devin embrionate şi infestante într-un interval care poate varia de la 18 zile la 3 săptămâni.

Ouăle embrionate contaminează solul, apa şi plantele cu care au venit în contact. Ele pot fi înghiţite de om sau animale odată cu acestea (prin consum de apă contaminată, fructe şi legume nespălate, mâini murdare, geofagie).

Ajunse în intestinul subţire, ouăle embrionate eclozează, eliberând larve care invadează mucoasa intestinală şi ajung, pe calea circulaţiei portale şi limfatice, în ficat. Aici suferă un prim ciclu larvar de maturaţie, cu durata de 4 zile. Apoi, pe calea circulaţiei sistemice, ajung în plămâni. Urmează un nou ciclu larvar de maturaţie, cu o durată de 10-14 zile, după care larvele străbat peretele alveolar şi urcă prin arborele traheobronşic până în faringe, de unde sunt înghiţite. Ajungând din nou în intestinul subţire, din larve se dezvoltă viermii adulţi, şi ciclul se reia.

Din momentul ingestiei, ouăle infestante au nevoie de 2-3 luni ca să evolueze până la stadiul de viermi adulţi, în care femela depune prima ei serie de ouă. Durata de viaţă a unui vierme adult este de 1-2 ani.


Adaptare la viaţa parazitară


Viermele se hrăneste cu substanţele nutritive din intestinul gazdei,pe care le absoarbe cu gura.Adesea,el produce răni in locul in care se fixează. Limbricul nu are organe de simţ,nici sistem respirator,nici sistem circulator. Sistemul excretor este foarte bine dezvoltat.Cu substanţele sale toxice ,pe care le elimină prin excreie,viermele intoxică organismul gazdei.Din această cauză ,gazda are greţuri,stări de sufocare,slăbiciune,nu are poftă de mâncare,nu doarme bine etc. Organele de înmulţire ale limbricului sunt bine dezvoltate.

Alţi viermi cilindrici


Oxiurul este un vierme cilindric mic de 5-10 mm.Traieşte in partea inferioară a intestinului gros al omului,mai ales la copii. Femela depune ouăle in jurul orificiului anal al gazdei,provocând o mancărime supărătoare. Prin scarpinare ,oale de oxiuri ajung pe degetele si sub unghile copilului. Dacă copilul nu se spală pe mâini si nu-şi taie unghiile,ouăle pot ajunge in gură,apoi în intestin,dând naştere la noi oxiuri.Prezenţa lor în organism poate provoca tulburări nervoase. Oxiurii se trnsmit de la o persoană la alta prin folosirea aceleiaşi lenjerii de pat.