18 iul. 2017

Consultanta, Inregistrare, Redactare Inventii

 

Putina lume stie ca in inventica, pe langa pasiune, tenacitate, o munca imensa si indelungata exista si o multime de riscuri.

Unul dintre ele, la care ma refer in acest articol, este riscul de a fi contactat de un investitor tepar, care iti spune ca investeste in inventia ta o suma mare de bani, ca are incredere in tine si in spiritul tau inovator.

El iti va semna orice contract de confidentialitate si tu ar trebui de buna credinta sa-i arati documentele inventiei si cum functioneaza aceasta. In acest caz, dupa ce vede inventia si afla secretul tehnologic, exista posibilitatea ca “investitorul” sa spuna ca nu il intereseaza si sa renunte la colaborare.

“Investitorul” poate prelua ideea sau ideile si nu se va mai arata interesat de inventia propriu zisa deoarece exista diferite posibilitati prin care investitorii tepari pot vinde sau tranzactiona secretele inventiei sau in unele cazuri particulare o pot inregistra pe nume propriu cu mici modificari in alte tari sau chiar in tara de origine.

Un alt exemplu: asa zisi investitori straini care au aparut pe piata din Romania,   si afirma ca doresc o inventie si sunt gata sa plateasca milioane de euro fara sa negocieze suma , dar vor ca inventatorul sa plateasca o taxa de inregistrare internationala de cateva mii de euro sau dolari intr-un cont specificat de ei la o firma internationala de avocatura, etc.

Finalitatea: prin diverse artificii financiare, ei te conving sa platesti o anumita taxa intr-un cont al unei firme de avocatura fantoma, ei raman cu banii si inventatorul cu paguba.

Este adevarat ca pe piata inventiilor din SUA doar 2% din inventii ajung sa fie puse in practica si sa se scoata bani din ele. Nu stiu care este procentul pentru Romania, dar cu siguranta el este infinit mai mic si chiar daca ar fi un comunicat oficial in acest sens, as avea mari rezerve privind obiectivitatea sau precizia acestuia.

Un alt exemplu : firme de renume cu mari posibilitati financiare sau chiar fonduri de investitii straine care isi exprima interesul in a investii in materializarea unei  inventii, chiar semnand un acord de confidentialitate cu inventatorul.

Finalitatea: inventatorul se alege cu o „hartie” si va fi destul de dificil de probat ca acel „investitor” nu va produce inventia lui in alta tara cu o „alta entitate juridica”.

In acest caz inventatorul va ramane doar cu bucata de hartie, numita „Acord de Confidentialitate” perfect legal dar total fara valoare pentru inventator.

Exemplu de caz:
 daca o mare multinationala care produce sa zicem bete de chibrituri la nivel international va semna cu tine ca inventator un Agreement NDA atunci sa fiti siguri ca acel Agreement va fi respectat deoarece ar fi un nonsens sa se duca cu inventia sa o vanda concurentei.

Finalitatea: un caz fericit in care inventatorul poate semna „linistit” un Agreement NDA avand siguranta ca inventia lui este pe „maini bune”.

Concluzie:
 nu va lasati amagiti de semnarea unor contracte de confidentialitate cu investitori din tara sau cu firme din strainatate pana nu va luati masurile minime necesare de protejare a inventiei dvs.

Chiar daca aceste firme sau fonduri de investitii straine au bani,  asta nu inseamana ca sunt dispuse sa-i imparta cu dvs.

De aceea este bine ca inventatorul sa fie sprijinit INCA DE LA INCEPUT printr-o CONSULTANTA care poate furniza sprijinul competent in vederea derularii acestei afaceri de la redactarea ei, realizarea, preferabil acasa in Romania si pana la trecerea tuturor etapelor, la nivel national, international si eventual negocierea unui contract favorabil pentru inventator de catre persoane competente.

Altfel un inventator lasat singur si lansat in lumea business-ului national si interantional are sanse de reusita extrem de scazute.

Totodata, trebuie sa recunoastem ca si pentru un investitor exista riscul sa investeasca in materializarea unei inventii, in speranta unor mari castiguri, dar nu intotdeauna acest lucru se si intampla.

Worldwide Independent Inventors Association – Washington D.C.- U.S.A. – Office Romania
Sursa: www.inventatori.ro
Autor: Iordan Stavar
Data:10 Iunie 2011

<span>Post a comment</span>