10 iul. 2017
Alexander Graham Bell (3 martie 1847 – 2 august 1922) nascut în Edinburgh Scotia, moare pe insula Cap Breton în Canada a fost un om de stiinta, inventator si, ulterior, industrias american, care în anul 1876 a devenit prima persoana care a brevetat un dispozitiv capabil sa emita si sa receptioneze cuvintele rostite. În transmitatorul sau microfonul lui Bell, undele sonore loveau o diafragma flexibila de care era atasat un magnet pemanent. Diafragma si magnetul vibrau, si un efect numit inductie electro-magnetica producea un curent variabil într-o bobina alaturata. Acest curent variabil era transmis prin cabluri la un receptor în care trecea prin bobina unui electromagnet. Curentul variabil producea un câmp magnetic variabil, care facea sa vibreze o diafragma subtire de fier, pentru a reproduce vibratiile sonore initiale. Transmitatorul lui Bell producea doar un semnal slab, fara mijloace de a-l amplifica.

Biografia

Învata pâna la vârsta de 14 ani în Edinburgh unde a învatat latina si greaca, dupa care continua scoala în Londra bunicul sau îl preocupa tehnica vorbirii, fiind interesat pentru un sistem fonetic de scris universal (alfabetic fonetic). Urmeaza pe tatal sau care este profesor si preda la “House Academy pentru tehnica vorbirii si muzica” din Elgin Scotia, mai târziu preda la “University College pentru tehnic vorbirii” din Londra. Graham studiaza pâna în anul 1870 anatomia si fiziologia glasului uman. Paraseste Anglia 1870 împreuna cu tatal sau care doreste clima mai sanatoasa a Canadei, dupa ce doi frati ai lui Graham mor de tuberculoza.

Descoperirea istorica a telefonului în 1876 care dupa introducerea în sistemul de comunicatie international fiind la început firma “Bell Telephone Company”, devenind ulterior un concern gigant de comunicatie A & T. În anul 1876 se casatoreste cu fiica surda a unui partener de afaceri Hubbard, casatorie din care va avea doua fiice si doi fii care mor în copilarie.

În anul 1882 primeste cetatenia americana (a SUA), pâna la moartea sa se ocupa mai ales cu studiul eugenic al surzeniei Francis Galton (1822-1911) care este de fapt o faza preliminara a studiilor genetice la om.

Alexander Graham Bell si telefonul

Bell vorbeste la Telefon

Deja în 1861 profesorul german Philipp Reis a descoperit un “aparat de vorbit la distanta” care functiona, multumindu-se cu acesta si fara a cauta perfectionarea lui. La scurt timp dupa aceasta, Elisha Gray si Antonio Meucci experimenteaza in USA transmiterea sonora prin cabluri electrice.
In anul 1873 Bell încearca sa perfectioneze “telegraful harmonic”. Aceste experimentari ale lui au folosit mai târziu la înregistrarea sonora. Construieste “phonoautograful” care înregistreaza tonul pe un cilindru înnegrit cu funingine.
Directorul scolii “Clarke School for the Deaf” “Gardiner Greene Hubbard” si “Thomans Sanders” aflând de cercetarile “telegrafului harmonic”, ofera finantarea lor. Bell descopera întâmplator transmiterea tonului, cu toate ca nu reuseste din nou sa-l reproduca. La 14 februarie 1876 i se acorda patentul pentru descrierea fenomenului, cu solicitarea de a trimite un aparat care functioneaza.
Acordarea patentului are loc cu câteva ore înaintea lui Elisha Gray care a realizat aceasi descoperire. Dupa aceasta descoperire Bell ajunge împreuna cu Thomas Sanders si Gardiner G. Hubbard proprietarul “Bell Telephone Company”.

Legaturi externe

* US patent No. 174,465 – Improvement in Telegraphy

* http://www.deutsches-telefon-museum.de/Alexander%20Graham%20Bell.htm

<span>Post a comment</span>