18 iul. 2017

Aveti o marca protejata la OSIM ? Atentie, oricine isi va putea inregistra una identica, institutia nu va mai protejeaza.

Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a adoptat recent Ordinul 5/14.01.2016 prin care se anulează Instrucțiunea de Serviciu numărul 5/2012 prin care se interpreta Legea mărcilor în sensul în care OSIM verifica dacă o marcă depusă la înregistrare încalcă drepturile conferite unei alte mărci.

Elena Grecu, avocat în cadrul agenției de proprietate intelectuală Nomenius, a explicat pentru dailybusiness.ro ce efecte va avea această decizie adoptată de OSIM.

Legea 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice prevede faptul că OSIM are prerogativa de a analiza doar motivele absolute în procedura de examinare, iar aspectele privind similaritatea a două mărci – doar în procedura de opoziție.

„Acest lucru înseamnă că dacă marca «AAAAAAAA» este înregistrată și se depune marca «AAAABAAA», de exemplu, sau chiar «AAAAAAAA», OSIM nu poate respinge la înregistrare noua marcă pe motiv că ar semăna sau că ar fi identică cu marca deja înregistrată“, a explicat avocatul.

Singura soluţie: contestarea în cel mult două luni

Singura posibilitate pentru a opri obținerea protecției pentru o marcă similară sau identică cu o marcă deja înregistrată este aceea de a depune în termenul legal de două luni o opoziție la înregistrarea mărcii.

„Nedepunerea unei opoziții ar însemna de fapt un acord tacit dat pentru înregistrarea unei mărci similare“, a explicat Elena Grecu, pentru dailybusiness.ro.

În 2012, OSIM a încercat să ajute titularii de marcă și să solicite acest acord în scris, altfel considerând că prin depunerea unei mărci identice sau cvasi-identice s-ar încălca rațiunea de a fi a mărcii – aceea de a face legătura între un produs sau serviciu și producător, respectiv prestator.

Instrucțiunea (acum anulată) prevedea că pentru îndeplinirea condiției ca semnul să permită a distinge produsele sau serviciile unei întreprinderi de cele ale altei întreprinderi, „examinarea se va face la nivel de identitate ori similitudine, până la riscul de confuzie în percepția consumatorului, pentru produse/servicii identice din aceeași clasă ori pentru produse/servicii similare din clase diferite“.

Cum vă mai protejaţi mărcile?

Elena Grecu a precizat că procedura de examinare își va urma cursul firesc, cel prevăzut în legea mărcilor.

Astfel, marca depusă la înregistrare se va publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială și – dacă nimeni nu va formula nicio opoziție în termenul legal de două luni – OSIM va analiza marca doar din punctul de vedere al motivelor absolute (dacă nu este descriptivă, dacă nu este înșelătoare sau contrară bunelor moravuri etc.), apoi va dispune înregistrarea acesteia. OSIM nu va mai face nicio verificare privind identitatea sau similaritatea cu mărcile anterioare în lipsa unei opoziții, lăsând piața să decidă ce mărci vor coexista.

În concluzie, titularii de mărci ar trebui să monitorizeze Buletinele Oficiale de Proprietate Industrială (singuri sau cu ajutorul unui consilier în proprietate industrială) astfel încât să se poată opune în timp util la înregistrarea de mărci identice sau similare cu marca proprie deja înregistrată, notează dailybusiness.ro.

„În caz contrar, deţinătorii de mărci înregistrate practic își vor da acordul tacit pentru înregistrarea unor mărci similare“, conchide Elena Grecu.

Sursa: Dan Străuț – jurnalist19-01-2016

Aveţi o marcă înregistrată la OSIM? Atenţie: oricine îşi va putea înregistra una identică, instituţia nu vă mai protejează

<span>Post a comment</span>