10 iul. 2017

Virginia Apgar (n. 7 iunie 1909 – d. 7 august 1974) a fost medic american, specialista în anestezie si pediatrie. A elaborat asa-numitul “index Apgar” pentru nou-nascuti.

 Acest sistem de notare, numit dupa creatoarea lui, Virginia Apgar, ajuta medicul sa aprecieze starea generala a nou-nascutului in momentul nasterii. Testul apreciaza ritmul cardiac, respiratia, tonusul muscular, reflexele si culoarea bebelusului. Acest test nu poate aprecia cat de sanatos va fi el, pe masura ce creste, sau cum se va dezvolta; nu va indica nivelul de inteligenta si nici care este personalitatea lui. Dar aceasta nota poate alarma medicii in cazul in care nou-nascutul este mai somnoros sau are un timp de reactie mai mare decat normal si ar avea nevoie de ajutor in procesul de adaptare la lumea din afara uterului.
In 1952, Virginia Apgar, a pus la punct acest scor pentru a putea evalua starea de sanatate a noilor-nascuti.
La inceput, el trebuia masurat 30 de secunde la un minut de la nastere. Scorul se bazeaza pe masurarea constantelor vitale fundamentale: frecventa cardiaca, respiratia, tonusul, reactiile si coloritul. Fiecare dintre aceste elemente era notat cu note de la 0 la 1, totalul maxim fiind 10.

La ceva timp dupa inventia sa, un grup de experti a propus, ca urmare a rezultatului unui studiu efectuat in maternitati, sa se repete operatia la 5 minute dupa aducerea pe lume a bebelusului. Aceasta a doua masura apare, de fapt, mai predictiva asupra sanselor de supravietuire a copilului. De atunci, Testul Apgar s-a generalizat in Statele Unite, apoi in lumea intreaga.

Scorul Apgar era un criteriu mai fiabil pentru evaluarea sanselor de supravietuire ale unui nou-nascut, este de inteles de ce trebuie facut la prematuri. In orice caz, un Scor Apgar foarte scazut la 5 minute, inferior lui 3, este intotdeauna asociat unui procent de mortalitate ridicat, sunt putine posibilitatile oferite de reanimare.

Dupa 50 de ani de servicii bune si loiale, aceasta metoda simpla de evaluare a functiilor vitale ale nou-nascutului, care nu necesita niciun aparat special, conserva deci toata pertinenta si motivele de a exista.

Care este semnificatia scorului Apgar?

 Fiecare caracteristica va primi un scor individual; apoi se face totalul. Sa consideram un bebelus care are un puls mai mare de 100, plange puternic, se misca activ, se stramba si tuseste, dar este vinetiu; scorul Apgar dupa primul minut va fi 8. 9 din 10 nou-nascuti au un scor cuprins intre 8 si 10. Deoarece mainile si picioarele raman vinetii pana la incalzirea completa, putini ajung la 10.
Un scor Apgar intre 5 si 7 in primul minut indica de obicei probleme pe parcursul nasterii care au cauzat scaderea cantitatii de oxigen din sangele nou-nascutului. In acest caz, bebelusul probabil va fi frecat puternic cu un prosop si va primi oxigen. Aceasta ar trebui sa-l determine sa respire adanc si sa refaca nivelul de oxigen, astfel incat scorul Apgar pentru primele 5 minute sa devina intre 8 si 10.
Putini nou-nascuti au un scor Apgar sub 5. De exemplu, este foarte probabil ca prematurii sau cei nascuti prin cezariana de urgenta sa aiba scorul mai mic decat al bebelusilor nascuti nomal. Aceste scoruri pot reflecta probleme pe parcusul travaliului sau probleme ale inimii sau sistemului respirator.

Sistemul de notare Apgar

Scor                              0                                          1                                                                   2
Puls                         Absent                  Mai putin de 100 batai pe minut             Peste 100 batai pe minut
Respiratie              Absenta                 Strigate slabe, neregulate                      Strigate puternice, sanatoase
Tonus muscular   Moliciune               Flexare a mainilor si picioarelor              Miscare activa
Reflex*                    Absent                    Grimase                                                       Grimase si tuse sau stranut
Culoare                  Albastrui sau pal  Corpul roz, dar mainile si picioarele albastrui  Complet roz

* Reflex analizat prin plasarea unui cateter sau a unei siringi in nasul nou-nascutului si observarea reactiilor.

 Daca scorul nou-nascutului este foarte mic, el va primi o masca care pompeaza oxigen direct in plamani. Daca tot nu repira de unul singur dupa cateva minute, va fi intubat, si i se vor administra fluide si medicamente prin intermediul vaselor de sange ale cordonului ombilical, pentru a-i intari inima. Daca scorul Apgar va fi mic si dupa aceste tratamente, va fi transportat la sectia de tratament intensiv.
Punctele obtinute:
De la 7 la 10: conduita medicilor va fi un pic agresiva si va consista intr-o operatiune simpla de dezobstructie a cailor respiratorii si un aport de oxigen facultativ.
De la 4 la 7: sunt necesare ingrijiri serioase si in absenta rapida a ameliorarii starii copilului, acesta va fi dezobstructionat, va primi oxigen si i se vor pune perfuzii.
Mai putin de 4: starea sa este critica. Manevre grele de reanimare sunt intreprinse si copilul, in absenta unei ameliorari spectaculoase, va fi transferat la sectia de reanimare.

<span>Post a comment</span>